08:37 05 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  16632

  Teheranul își dorește crearea unei alianțe strategice cu Moscova în regiunea Orientului Mijlociu, a declarat președintele parlamentului iranian Ali Larijani.

  BUCUREȘTI, 19 feb — Sputnik. Larijani a ținut să sublinieze că Moscova și Teheranul nu au divergențe legate de aspectele cheie ale agendei Orientului Mijlociu, în special privind reglementarea conflictului din Siria.

  Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
  © Sputnik / Алексей Никольский

  Iranul, alături de Rusia și Turcia, este un garant al păcii din Siria, care este devastată deja șase ani de un conflict militar. Anume datorită implicării celor trei țări a fost posibilă lansarea dialogului de pace.

  Larijani a salutat și ideea stabilirii unui dialog direct dintre Iran și țările arabe, inclusiv cu Arabia Saudită. Însă el a precizat că o asemenea interacțiune trebuie să aibă loc „fără nici un fel de precondiții".

  Arabia Saudită a rupt relațiile diplomatice cu Iranul la începutul acestui an după ce misiunea sa diplomatică din această țară a fost atacată de protestatari, care, la rândul lor, au fost provocați de executarea renumitului predicator șiit, Nimr al-Nimr.

  Tematic

  Vicepreședintele SUA Mike Pence: Iranul nu va fi niciodată o putere nucleară
  Tagurile:
  Conflict, Soluții, Agendă, Rusia-Iran, Orientul Mijlociu, Alianță, Ali Larijani, Siria, Orientul Mijlociu, Rusia, Iran

  Știrile Zilei