09:04 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  The EURO logo is pictured in front of the European Central Bank, ECB in Frankfurt/Main, central Germany, on November 6, 2014

  ULTIMA ORĂ: Grecia iese din zona Euro

  © AFP 2019 / DANIEL ROLAND
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  256785

  La o sesiune a Parlamentului European, europarlamentarul german Hans-Olaf Henkel a cerut o "decizie dublă" în cazul Greciei, și anume o reducere masivă a datoriei publice pentru Atena și retragerea Greciei din zona euro.

  BUCUREŞTI, 21 feb — Sputnik. Rata ridicată a șomajului și perspectivele economice sumbre conduc Grecia spre ieşirea din zona euro pentru a deveni mai competitivă, a declarat europarlamentarul german Hans-Olaf Henkel în timpul unei sesiuni a Parlamentului European, informează Sputnik International

  Hans-Olaf Henkel a cerut o "decizie dublă" cu privire la Grecia, care prevede retragerea țării din zona euro și reducerea datoriilor.

  "Moneda euro este prea puternică pentru Grecia și a condus la o scădere a performanței economice și la distrugerea locurilor de muncă. Să nu ne amăgim, banii pe care i-am dat Greciei nu îi vom vedea înapoi. Grecia să ne elibereze de povara de a fi parte a monedei euro, deoarece a afectat ţara", a spus Henkel.

  Comentând remarcile lui Henkel, economistul turc Korkut Boratav a declarat pentru Sputnik Turcia că lipsa monedei naţionale în Grecia a făcut ţara mai vulnerabilă la criza economică. Boratav face referire la rezultatele referendumului ce a avut loc în iulie 2015, atunci când condițiile creditorilor internaționali ai Greciei au fost respinse de către populația țării.

  Cu toate că Grecia a avut în vedere abandonarea euro, primul-ministru Tsipras nu a îndrăznit să facă acest pas.

  Potrivit lui Boratev, ieşirea Greciei din zona euro este o mișcare care ar putea ajuta ţara să revină cu picioarele pe pământ.

  Între timp, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a declarat luni, înaintea reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro, că creditorii Greciei par să fi ajuns la o poziție comună cu privire la salvarea ţării.

  Din 2010, guvernul elen a pus în aplicare măsuri severe de austeritate pentru reducerea datoriei, inclusiv creșterea taxelor şi reducerea cheltuielilor.

  În ciuda acestor eforturi, Grecia a fost beneficiarul a trei pachete de salvare din partea UE, Germania fiind cel mai mare contribuitor.

  Tematic

  "Zona euro nu funcționează", spune Alan Greenspan
  Criza finală Euro - inevitabilă din aprilie
  Tagurile:
  Zona euro, Grecia, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei