04:00 24 Ianuarie 2018
Chişinău-10°C
În direct
  Donald Tusk

  Consiliul European a eșuat în aprobarea unui document final. Ultimatumul polonez

  © REUTERS/ Francois Lenoir
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  4704

  Consiliul European nu a reușit să adopte un document final din cauza opoziției Poloniei care și-a exprimat dezacordul cu realegerea lui Donald Tusk

  CHIȘINĂU, 10 mart — Sputnik. Consiliul European nu a reușit să adopte un document final în cadrul summit-ului: reprezentanții celor 27 de state au aprobat doar concluziile finale ale președintelui, a anunțat reprezentantul oficial al președintelui Consiliului European, Donald Tusk, Preben Aamann.

  Prim-ministrul Poloniei, Beata Szydlo, a declarat că Varșovia nu susține documentul final al summit-ului. Nemulțumirea polonezilor a fost provocată de realegerea lui Tusk, care, potrivit Partidului Lege și Justiție, "nu va aduce nimic bun".

  "Ședința de primăvară a Consiliului European s-a încheiat. Concluziile președintelui Consiliului European, care au fost susținute de cei 27 de delegați, urmează să fie publicate în curând", a scris Aamann în Twitter.

  Donald Tusk a fost ales în funcția de șef al Consiliului European în august 2014. La o săptămână de la realegere, Varșovia a înaintat un nou candidat — deputatul european Jacek Saryusz-Wolski. În afară de aceasta, Partidul Lege și Justiție a înaintat o rezoluție prin care i-a cerut premierului Beata Szydło să se pronunțe împotriva realegerii lui Tusk.

  Concluziile Consiliului European sunt aprobate în unanimitate și pot servi drept bază politică pentru elaborarea documentelor normative ale UE. În document se conțin pozițiile statelor europene asupra celor mai importante probleme.

  Tagurile:
  Partidul Lege și Justiție, Consiliul European, Jacek Saryusz-Wolski, Donald Tusk, Beata Szydlo, Polonia
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei