21:43 22 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.61
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Industria militară rusă (117)
  76222

  Submarinul nuclear de ultimă generație din clasa Yasen costă aproape de două ori mai ieftin decât submarinului USS Illinois, cel mai nou submarin al SUA.

  BUCUREȘTI, 21 mart — Sputnik. Analistul Konstantin Makiyenko a declarat pentru Gazeta.ru că sistemul rusesc de submarine este mai bine echipat decât cel american, relatează Sputnik International.

  "Submarinele cu propulsie nucleară din clasa Yasen s-au dovedit a fi de aproximativ două ori mai ieftine, în timp ce depășește cel mai nou submarin american în ceea ce privește caracteristicile tactice și tehnice", a declarat Makiyenko, director adjunct al Centrul de Analiză Strategică și Tehnologie din Moscova.

  Submarinul Yasen costă aproximativ 1.6 miliarde de dolari, în timp ce submarinul din clasa Virginia costă aproximativ 2.7 miliarde de dolari.

  Submarinul rus are un echipaj de 64 de marinari, comparativ cu 120 câți are USS Illinois. Yasen este echipat cu focoase nucleare și coboară la o adâncime maximă de 600 de metri, în timp ce Illinois se poate scufunda la o adâncime maximă de 450 de metri. Deși ambele pot călători la viteze comparabile, clasa Yasen are motoare mai durabile.

  Ruslan Pukhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor, a declarat că Yasen este, de asemenea, mai bine înarmat decât omologul său american. Clasa Yasen poate fi echipata fie cu 32 de rachete Oniks supersonice sau cu 40 de rachete anti-submarin Kalibr-PL.

  Submarinele din clasa Virginia sunt în prezent capabile să transporte 12 rachete Tomahawk BGM-109 subsonice.

  În plus, submarinele din clasa Yasen vor fi echipate și cu rachete de croazieră ce ating ținte la 5.500 de kilometri, distanța dubla față de cea mai recentă versiune a rachetelor Tomahawk.

  Clasa Yasen este de așteptat să devină coloana vertebrală a marinei ruse. Severodvinsk, primul submarin din clasa Yasen, a intrat în serviciu în iunie 2014 și a fost atribuit Flotei de Nord a Federatiei Ruse. Al doilea submarin, Kazan, va fi pus in funcțiune în 2018. Alte patru submarine Yasen sunt în construcție. In total, șase submarine Yasen se vor alătura marinei ruse până în 2020.

  Тема:
  Industria militară rusă (117)

  Tematic

  Documente secrete: submarinele SUA și URSS riscau să provoace un dezastru
  Tagurile:
  Submarine, Moscova, Rusia


  Știrile Zilei