11:14 24 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Emisie în atmosferă de CO2

  Oamenii de știință trag alarma: nivelul CO2 a depășit punctul critic

  © AP Photo / Martin Meissner
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  1801

  Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferelor din Statele Unite a publicat un raport în care avertizează ca nivelurile dioxidului de carbon, în 2016, au înregistrat pentru al doilea an consecutiv cel mai mare nivel din ultimii 10.000 de ani.

  BUCUREȘTI, 23 mart — Sputnik. Nivelul CO2 din atmosferă este acum la 405,1 ppm, ceea ce înseamnă ca în ultimii 10 ani rata de creștere a acestuia este mai rapida de 100 și 200 de ori decât rata creșterii din întreaga perioadă de la Era Glaciara până în prezent, potrivit Eco Watch.

  Măsurătorile provin de la Observatorul Atmosferic din Hawaii și au fost confirmate de către Laboratorul de Cercetare a Pământului din Colorado. Numerele arată că nivelul CO2 din atmosferă este la cel mai mare nivel din ultimii 10.000 de ani.

  "Rata de creștere a CO2 în ultimii zece ani este de 100 până la 200 de ori mai rapidă decât ceea ce a experimentat Pământul în timpul tranziției de la ultima Eră Glaciară. Acesta este un adevărat șoc în atmosferă", au declarat oamenii de știință.

  O atmosferă în care CO2 este la 400 ppm înseamnă ca s-a atins un punct fără întoarcere. Pentru a rezuma, nivelurile atât de mari aruncă întregul echilibru al climei în haos, ceea ce face mai dificil de prezis schimbările climatice și ce anume cauzează creșterea nivelului mării. Totodată, ajunși în acest punct, furtunile tropicale severe, seceta și inundațiile devin tot mai imprevizibile și de neoprit.

  Emisiile de gaze provenind din consumul de combustibili fosili au rămas la niveluri istorice ridicate începând cu 2011. Aceste emisii contribuie la creșterea dramatică a nivelul CO2 în atmosferă care, până la revoluția industrială din 1760, în medie era de aproximativ 280 ppm.

  Chiar dacă oamenii ar opri de azi arderea combustibililor fosili, carbonul va continua să fie la același nivel în următoarele câteva decenii.

  Tematic

  Soba defectă care elimină monoxid de carbon te ucide încet, dar sigur
  Tagurile:
  Eră Glaciară, emisie, CO2
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei