05:22 26 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  1699153

  Înainte ca SUA să bombardeze, Suedia și alte nouă state ale Consiliului de Securitate au încercat să propună o investigație asupra presupusului atac cu arme chimice

  BUCUREȘTI, 8 apr — Sputnik. Reunit la cererea Rusiei și a Iranului în sesiune de urgență, Consiliul de Securitate al ONU, teoretic și legal singurul for care poate decide o intervenție militară de tipul celei din Siria, a înregistrat atitudini responsabile din partea unor lideri europeni. Ministrul de externe suedez Margot Wallstrom a declarat că atacul american asupra bazeei aeriene siriene "este problematic din punctul de vedere al dreptului internațional".

  Șefa diplomației suedeze a declarat că situația din Siria generată de presupusul atac cu arme chimice "trebuie să revină în Consiliul de Securitate al ONU, care trebuie să-și asume responsabilitatea pentru o soluție politică durabilă".

  "Este important ca acțiunile să aibă o bază juridică. Bombardamentul generează îndoieli în ceea ce privește compatibilitatea cu dreptul internațional", a spus ministrul suedez, preluar de Agerpres.

  În acest context, Margot Wallstrom a dat în vileag un amanunt puțin cunoscut de opinia publică, anume că Suedia împreună cu alte nouă state membre permanente și nepermanente din Consiliul de Securitate au încercat noaptea trecută, "fără succes, să ajungă la un consens asupra unei rezoluții prin care să fie inițiată o investigație" cu privire la presupusul atac chimic."Regretăm că nu a existat un acord între membrii permanenți", a spus ministrul suedez, "suntem pregătiți să continuăm demersurile". Această dezvăluire este de maximă importanță, pentru că denotă nu doar o încălcare evidentă a dreptului internaționale de către SUA, prin faptul că nu a existat un acord al CS privind atacul, dar și blocarea unei investigații care ar fi putut duce la adevărații vinovați au crizei armelor chimice.

  "A sosit momentul ca poporul sirian să-și poată alege viitorul", a mai declarat șefa diplomației suedeze. Suedia este în prezent membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. Nu este membru NATO, dar a acceptat o colaborare în privința apărării teritoriului său.

  Tagurile:
  Consiliul de Securitate al ONU, Suiedia, Rusia, Iran

  Știrile Zilei