21:07 20 Ianuarie 2018
În direct
  Președintele SUA, Donald Trump și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg

  Trump bate palma cu Rusia. Ce se întâmplă cu NATO

  © REUTERS/ Jonathan Ernst
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  23821

  Președintele Donald Trump și-a schimbat poziția pe care o avea în campania electorală față de NATO, afirmând că alianța „nu mai este depășită", însă dorește să se înțeleagă bine cu Federația Rusă.

  BUCUREȘTI, 13 apr — Sputnik. Dorința lui Donald Trump de a avea relații bune cu Rusia a fost afirmată și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat ca alianța nu vrea un alt război rece, informează RT.

  Lăudând alianța ca „bastion al păcii și securității internaționale" pentru că „a învins comunismul și a eliberat națiunile captive" din Europa de Est, Trump a spus că s-a răzgândit cu privire la NATO, după ce a fost de acord să facă mai mult pentru a lupta împotriva terorismului.

  „Nu trebuie să fim prinși de gândirea obosită… ci să aplicăm soluții pentru a face față noilor circumstanțe", a spus miercuri președintele american, la Washington, în timpul unei conferințe de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

  Secretarul general al NATO a precizat că s-a convenit pentru a face mai mult împotriva terorismului.

  „Am convenit astăzi că NATO poate face mai mult în lupta împotriva terorismului internațional. Împreună vom reprezenta jumătate din puterea economică și militară a lumii. Nicio altă superputere nu a avut vreodată un astfel de avantaj strategic", a declarat Stoltenberg, promițând „bani, capacități și contribuții".

  Atât Trump cât și Stoltenberg s-au arătat dornici de relații mai bune cu Rusia. Secretarul de stat american Rex Tillerson este la Moscova și s-a întâlnit cu omologul său, Sergey Lavrov, precum și cu președintele rus, Vladimir Putin.

  „Lucrurile au mers destul de bine, poate mai bine decât se anticipase", a spus Trump atunci când a fost întrebat despre călătoria lui Tillerson la Moscova, adăugând că rezultatele ar trebui să fie vizibile pe termen lung.

  Stoltenberg a menționat că Rusia este o țară puternică și SUA nu vor un alt Război Rece.

  „Ceea ce facem este proporțional, este defensiv, iar noi nu vrem un nou Război Rece", a spus secretarul general al NATO.

  În campania electorală, Trump spusese despre NATO că este o alianță „învechită" și a vorbit de necesitatea actualizării priorităților la 68 de ani de la înființare.

  Tematic

  SUA invadează sau nu Siria? Declarația de ultimă oră a lui Trump
  Trump a trimis o flotă de mari proporții spre Coreea de Nord
  Trump salută cererea comună a SUA, Mexic și Canada de organizare a CM 2026
  Trump: China „rezolvă” Coreea de Nord în schimbul unui acord mai bun cu SUA
  Trump a aprobat aderarea Muntenegrului la NATO
  Tagurile:
  Campanie electorală, NATO, Donald Trump, Federația Rusă, Rusia
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei