19:11 20 Ianuarie 2018
În direct
  Secretarul de stat, Rex Tillerson și ministrul chinez de Externe, Wang Yi

  „Mai riscant decât Siria". China avertizează SUA în privința Coreei de Nord

  © REUTERS/ Brendan Smialowski/Pool
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  47821

  China a avertizat SUA împotriva folosirii forței militare împotriva Coreei de Nord, după o redistribuire surpriză a unui grup de portavioane, mai ales că aliații regionali ai Washingtonului au declarat că se așteaptă ca americanii să se consulte cu ei înainte de orice acțiune.

  BUCUREȘTI, 13 apr — Sputnik. Tensiunea a crescut considerabil în Asia — Pacific după ce președintele Donald Trump a declarat că va rezolva „problema nord-coreeană" cu sau fără ajutorul Chinei, informează RT.

  Avertismentul a venit pe fondul sosirii în Pacific a portavionului „USS Carl Vinson", în apropierea Peninsulei Coreene în aceeași săptămână în care Trump a comandat atacul cu 59 de rachete Tomahawk asupra bazei aeriene din Siria.

  Ministrul de Externe al Chinei a declarat că forța militară nu poate rezolva problema nord coreeană.

  „Forța militară nu poate rezolva problema. Pe fondul provocărilor există oportunități. Pe fondul tensiunilor vom găsi, de asemenea, oportunitatea de revenire la discuții", a declarat ministrul de externe chinez, Wang Yi.

  Un editorial din ziarul Global Times, organul de presă al Partidul Comunist Chinez, precizează că situația din Peninsula Coreeană nu poate fi comparată cu cea din Siria.

  „Cu acțiuni militare împotriva Coreei de Nord este mult mai riscant decât cu lansarea unui atac cu rachete asupra Siriei. Phenianul este capabil de o lovitură grea contra Coreei de Sud. Indiferent de capacitatea nucleară a Phenianului, un dispozitiv de dispersie radiologică sau o „bombă necurată" aruncată la sud va provoca poluare nucleară, care va fi de nesuportat pentru aliatul Statelor Unite", a avertizat ziarul.

  Ziarul chinez scrie că Washingtonul trebuie să accepte realitatea că „nu are nicio putere de a pune în ordine afacerile globale pentru acest moment" și ar trebui să lucreze cu alte puteri mondiale de conducere cu privire la situația din Coreea de Nord, prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU, un organism pe care SUA nu l-a respectat prin atacurile împotriva Siriei.

  Aliații SUA din regiune, Coreea de Sud și Japonia, au cerut Washingtonului să se consulte cu ei înainte de a lua măsuri militare împotriva Phenianului. În ambele țări staționează trupe americane.

  Tematic

  Trump a trimis o flotă de mari proporții spre Coreea de Nord
  Trump: China „rezolvă” Coreea de Nord în schimbul unui acord mai bun cu SUA
  Coreea de Sud, în alertă de luptă. Coreea de Nord a lansat rachete
  Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică
  Tagurile:
  americani, regional, portavioane, avertizare, Washingtonului, China, SUA, Siria
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei