04:01 17 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.65
 • USD16.97
 • RUB0.26
 • RON4.21
 • UAH0.61
  Bashar al Assad

  Siria: "Atacul chimic a fost 100% un pretext fabricat"

  © AP Photo / SANA
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  35741

  Bashar al Assad: "Occidentul - mai ales SUA - e complice al teroriștilor și a pus în scenă toată această poveste pentru a servi drept pretext la atacului american"

  BUCUREȘTI, 13 apr — Sputnik. Presupusul atac chimic asupra unui oraș al rebelilor din nord-vestul Siriei a fost '100% fabricat' și a servit drept pretext pentru a justifica loviturile aeriene americane împotriva armatei siriene, a declarat joi președintele sirian Bashar al-Assad, într-un interviu acordat în exclusivitate agenției France Presse, la Damasc.

  "Pentru noi, atacul chimic a fost a fost 'fabricat' 100%", a declarat președintele Siriei Bashar al Assad pentru Agence Frace Presse. "Impresia noastră este că Occidentul — mai ales SUA — este complice al teroriștilor și că a pus în scenă toată această poveste pentru a servi drept pretext la atacului american din 7 aprilie împotriva unei baze aeriene siriene.

  În primul său interviu acordat după atacurile americane, președintele sirian și-a reafirmat pozițiile de până acum: relația cu Rusia, lupta cu teroriștii, dar și faptul că nu dispune de arme chimice. În plus, a adăugat Assad, va accepta și va sprijini o anchetă imparțială în privința presupusului atac chimic. Garanția imparțialității o reprezintă pentru președintele sirian Rusia.

  "Nu ne putem permite o anchetă decât în cazul în care aceasta va fi imparțială și asigurându-ne că țări imparțiale vor lua parte la ea, pentru că aceasta să nu fie folosită în scopuri politice", a declarat președintele al-Assad.

  Bashar al Assad a declarat că nu deține arme chimice din 2013, fapt verificat de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (organism ONU) și a adăugat "chiar dacă am deține asemenea arme, nu le-am folosi niciodată împotriva poporului nostru".

  În privința atacului american, Assad a declarat că "Puterea noastră de tragere și capacitatea noastră de a-i ataca pe teroriști nu au fost afectate de aceste lovituri". Mai mult, Assad a spus că SUA "nu dau dovadă seriozitate în căutarea unei soluții politice" dar și că "folosesc procesul politic de la Geneva pentru a veni în ajutorul teroriștilor: americanii folosesc procesul politic drept umbrelă pentru teroriști", a declarat Assad pentru AFP, preluat de BBC.

   

  Tematic

  CNN: Cererea de îndepărtare a lui Assad a devenit "rugăminte"
  Assad: Rusia este unica forţă serioasă care luptă împotriva Statului Islamic
  Assad: în Siria deciziile sunt luate de noi, dar nu de Rusia
  Assad a învinuit NATO și UE de susținerea teroriștilor
  Assad a declarat de cine depinde succesul negocierilor de la Astana
  Tagurile:
  atac american, teroriști, atac chimic, pretext, Bashar al-Assad, Damasc, Occident, SUA, Siria
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei