08:26 17 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.38
 • USD17.87
 • RUB0.23
 • RON4.34
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  125821

  Militarii americani au început să-și evacueze familiile și personalul civil din bazele din proximitatea Seulului. De asemenea, și membrii familiilor diplomaților și ale personalului ambasadei Statelor Unite părăsesc capitala sud-coreeană. Experții ruși văd un semn clar al pericolului unui conflict.

  BUCUREȘTI, 18 apr — Sputnik. Membrii familiilor militarilor americani au început să părăsească precipitați capitala Coreei de Sud. Chiar dacă Pentagonul nu a confirmat deocamdată oficial aceste informații, rapoarte privind evacuarea au apărut deja pe rețelele de socializare și paginile publice ale Diviziei de Infanterie 2 și Armatei americane care staționează în Coreea de Sud. Conform informațiilor neconfirmate, și familiile diplomaților americani părăsesc Seulul, scrie Sputnik France.

  Potrivit lui Konstantin Asmolov, expert rus asupra Coreei, această evacuare adeverește amenințările unui conflict.

  „Comportamentul americanilor înseamnă că că ei nu speră să distrugă în totalitate instalațiile nucleare ale Coreei de Nord. Se înțelege că Coreea de Nord va răspunde acestor atacuri. În afară de aceasta, în centrul Seulului există un cartier aglomerat al trupelor americane”, a precizat Konstantin Asmolov, într-un interviu pentru Izvestia.

  În timp ce presa locală a făcut apel de a nu intra în panică, spunând că Coreea de Sud se opune ferm oricărei acțiuni militare împotriva Phenianului, Tokyo planifică din partea sa măsuri de urgență de evacuare a 60.000 de cetățeni japonezi care locuiesc în Coreea Sud.

  Formal, Statele Unite și Coreea de Nord sunt în stare de război. De fapt, conflictul din 1950-1953 din Coreea s-a încheiat doar prin semnarea unui armistițiu. Statele Unite au refuzat să discute diferitele propuneri ale Phenianului pentru semnarea unui acord de pace, păstrând în Coreea de Sud mai mult de 28 de mii de soldați americani sub pretextul apărării țării împotriva „amenințării din nord".

  Pentru a spori forța lor pentru descurajarea Coreeei de Nord, Statele Unite au desfășurat trei portavioane în largul peninsulei coreene: USS Carl Vinson, USS Ronald Reagan și USS Nimitz.

  Coreea de Nord, la rândul său, invocă amenințarea americană și dezvoltă un program nuclear și balistic, în pofida interdicțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

  Tematic

  Moscova nu va accepta acțiuni unilaterale în raport cu Coreea de Nord
  Coreea de Nord a reacționat la știrile despre testul său cu rachetă eșuat
  Pence a calificat drept provocare lansarea rachetei de către Coreea de Nord
  Tagurile:
  Război nuclear, Evacuare, SUA, Coreea de Nord, Coreea de Sud

  Știrile Zilei