02:59 26 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.86
 • RUB0.27
 • RON4.03
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (667)
  17901

  Premierul britanic și-a creat, prin aceste alegeri anticipate, un spațiu mai larg de manevră în bătălia internă și în cea externă

  BUCUREȘTI, 20 aprilie, Sputnik. După cum s-a anunțat, premierul britanic Theresa May a informat despre organizarea de alegeri anticipate în Marea Britanie pentru data de 8 iunie. În urma acestui anunț, a avut loc o convorbire telefonică între premierul britanic și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

  Discuția a fost relatată agenției Reuters de un purtător de cuvânt al lui Juncker.

  "În urma acestei conversații, președintele consideră că adevăratele negocieri politice pe baza Articolului 50 cu Regatul Unit vor începe după alegerile anticipate din 8 iunie", a declarat purtătorul de cuvânt.

  Mai mulți comentatori apreciază că pe 8 iunie premierul May va primi votul de încredere al britanicilor, dar îi va mai trebui timp să confirme echipa ei de negociatori pentru Brexit. De exemplu, se pune problema chiar a ministrului pentru Brexit, David Davies, care, spre deosebire de May, este de mult timp un partizan al ieșirii din UE.

  În aceste condiții, notează analistul Reuters Alastair Macdonald, negociatorii Bruxelles-ului și guvernele celor 27 de state UE au timp să își regleze concordanța pozițiilor pentru tratative. Summit-ul de la sfârșitul săptămânii viitoare (29 aprilie) va fi baza pentru instrucțiunile finale pentru negocieri care vor fi stabilite pe 22 mai.

  Premierul britanic și-a creat, prin aceste alegeri anticipate, un spațiu mai larg de manevră, apreciază analiștii. Pe de altă parte, nu este foarte clar în ce măsură rezultatele votului de 8 aprilie vor influența tratativele cu europenii.

  Pentru Giles Merritt, președintele think-tank-ului din Brussels "Prietenii Europei", politica Theresei May "este de a obține cea mai bună înțelegere" în legătură cu Brexit. "May le va spune susținătorilor metodelor dure de negocieri vorbiți acum sau tăceți. May vrea să își asigure spatele prin susținerea masivă a britanicilor înaintea negocierilor cu echipa francezului Michel Barnier".

  Concluzia este că, în bătălia pe cele două fronturi, intern și extern, Theresa May are un factor esențial pe care dorește să îl controleze, ea — și nimeni altcineva; acesta este timpul, nici prea scurt, nici prea lung, ci potrivit intereselor politice ale (premierului) Marii Britanii.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (667)

  Tematic

  Theresa May a anunțat alegeri generale anticipate în Marea Britanie pe 8 iunie
  Planul UE de cooperare cu Marea Britanie după Brexit, dezvăluit de presă
  Brexit - bătălie pentru imigranți între patroni și Guvernul britanic
  Europarlamentar român: recomandări pentru românii din Marea Britanie după Brexit
  May: Migranții români ar putea intra liber în Marea Britanie până în anul ...
  Tagurile:
  Alegeri anticipate, Brexit, Marea Britanie


  Știrile Zilei