18:09 09 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  45223

  Mult așteptatul model F-35 Lightning II, cel mai scump avion militar din istorie, ajunge în Europa după ce toată producția a fost pusă la îndoială de președintele american Donald Trump datorită costurilor în creștere și unor serii de întârzieri tehnice.

  BUCUREȘTI, 20 apr — Sputnik. Primul lot al avioanelor F-35 ajunge în Europa și urmează să fie distribuit în Marea Britanie și Europa de Est, unde NATO se întărește ca parte a proiectului Inițiativa Europeană de Reasigurare, informează Sputnik International

  Proiectul F-35 s-a confruntat cu dificultăți tehnice încă de la început. Până în 2014, proiectul a costat 163 miliarde de dolari peste bugetul inițial, ceea ce l-a determinat pe Trump să reducă costurile.

  Dificultățile tehnice se datorează în mare parte faptului că aceeași structură a aeronavei a fost destinată utilizării pentru trei variante foarte diferite ale aparatului de zbor: varianta F-35A cu decolare și aterizare convențională (CTOL); varianta F-35B, cu decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL); și varianta F-35C.

  F-35A face parte din cea de-a 34-a Escadrilă de Luptă, este cel de-al 388-lea avion de luptă și se află în cea de-a 466-a Escadrilă de Luptă a Forțelor Aeriene.

  "Aceasta este o ocazie incredibilă pentru USAFE Airmen și pentru aliații noștri NATO să găzduiască prima misiune de peste ocean a avioanelor F-35A. Pe măsură ce împreună cu partenerii noștri aducem avioanele F-35, este important că ne antrenăm împreună ca să ne integrăm într-o echipă fără probleme capabilă să apere suveranitatea națiunilor aliate", a declarat generalul Tod D. Wolters, comandantul Forțelor Aeriene SUA în Europa și al Forțelor Aeriene Africane.

  Acesta a mai spus că acțiunea va permite piloților să învețe mai multe despre mediul de operare european, astfel se va îmbunătății interoperabilitatea cu partenerii din regiune.

  Tematic

  Românii preferă avioanele americane F-16, iar sârbii MIG-urile rusești
  Alertă în SUA: avioane F-15, în aer lângă reședința lui Trump
  Tagurile:
  F-35, Europa, SUA


  Știrile Zilei