07:54 18 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Facebook (52)
  9710

  Facebook a anunţat că dezvoltă o tehnologie „noninvazivă", care le va permite oamenilor să îşi transforme gândurile în text doar prin puterea minții, fără a mai fi nevoie să tasteze cuvintele.

  BUCUREŞTI, 20 apr — Sputnik. Gigantul social media, Facebook, va dezvolta o nouă tehnologie potențial revoluționară, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe F8, șeful departamentului de cercetare şi dezvoltare Building 8, Regina Dugan.

  Potrivit lui Dugan, ceea ce face ca proiectul să fie excepțional este faptul că îşi propune transferul de date în mod „noninvaziv". Dacă în prezent este posibilă tastarea de cuvinte cu ajutorul unui cip implantat chirurgical în cap, deși tastarea prin această metodă se face la o viteză semnificativ mai lentă, nu acesta este scopul Facebook.

  Sistemul se va baza pe o tehnologie constând în scanare optică, tehnologie care va urmări schimbările în activitatea neuronală care apar atunci când vorbim și le va converti aproape instantaneu în cuvinte pe un ecran smartphone. Facebook va urmări obiectivul ambițios de a dezvolta interfața de „vorbire silenţioasă" pe parcursul următorilor doi ani.

  Comentând cu privire la inițiativă, CEO-ul Mark Zuckerberg a scris pe pagina sa de Facebook că, într-o bună zi, scrierea unui text folosind tehnologia de „citire" a gândurilor nu va părea ceva mai complicat decât distribuirea fotografiilor sau a videoclipurilor, adăugând că oamenii vor putea „tasta cu gândul de aproximativ 5 ori mai rapid decât cum tastăm pe telefon astăzi".

  De asemenea, echipa lui Dugan lucrează în prezent la un alt proiect care va permite oamenilor să audă prin piele folosind o mânecă electronică specială care va putea detecta vibrațiile. Un experiment prezentat în conferința arată cum fiecare tip de vibrație corespunde unui cuvânt.

  Proiectul ambițios de a crea un sistem capabil să descifreze gândurile unei persoane astfel încât să fie tastate 100 de cuvinte pe minut a provocat temerea că, împreună cu informațiile pentru destinatar, ar putea fi decodate şi alte gânduri, ascunse.

  Deşi mulţi oameni se înfioară în faţa perspectivei de a exista pe piaţă un dispozitiv de „citire a gândurilor", Dugan a asigurat publicul că tehnologia va fi proiectată pentru a citi doar gândurile „pe care aţi decis să le trimiteți la centrul vorbirii din creierul dvs.".

  Pe de altă parte, unii comentatori de pe Facebook au argumentat că beneficiile pe care le-ar putea aduce acest dispozitiv oamenilor obișnuiți sunt departe de a fi evidente. Unii au sugerat chiar că, pe termen lung, această tehnologie îi va descuraja pe copii să mai înveţe cum să scrie.

  Тема:
  Facebook (52)

  Tematic

  Comisia Europeană îndeamnă Facebook să lupte cu dezinformarea
  Dosar împotriva Facebook pentru cenzură
  România recrutează agenți secreți pe Facebook. Racu: campania comportă riscuri..
  Tagurile:
  gânduri, noninvazivă, Tehnologie, Facebook


  Știrile Zilei