15:02 19 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.10
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON3.99
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  89432

  În 2004, România a mai cumpărat sisteme de rachete care nu au fost nici modernizate, nici măcar folosite în exerciții un deceniu

  BUCUREȘTI, 20 apr — Sputnik. Șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă a anunțat că România dorește să achiziționeze anul acesta un sistem de rachete Patriot, destinare apărării antiaeriene — împotriva atacurilor aeriene și cu rachete.

  Rachetele au fost aduse de armata SUA în România doar cu prilejul unor exerciții comune, acum însă se pune problema unei achiziții a unui sistem de generație nouă. Anunțul a fost făcut cu prilejul exerciţiului Justice Eagle 17, care se desfăşoară în perioada 10 aprilie — 5 mai la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă de la Smârdan, unde participă peste 350 de militari români şi americani din Forţele Terestre Române şi Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa. Detaşamentul de militari americani face parte din Batalionul 1 "Vulturii luptători" din Brigada 3 Blindate, Divizia 4 Infanterie.

  Din cele expuse lapidar de generalul Ciucă ar rezulta că investiția în sistemul Patriot nu face parte din cei 2% din PIB destinat apărării, ci ar fi un cost suplimentar. Costurile unui asemenea sistem, asemănător cu cel comandat de Polonia, celălalt avanpost estic NATO, ar putea trece de 3 miliarde de euro, adică peste 2% din PIB. Polonia a negociat achiziționarea unui sistem Patriot (cu opt baterii) cu 5 miliarde de dolari.

  Suma este colosală îm condițiile actuale, efortul bugetar de 2% din PIB fiind total nesustenabil în condițiile programului de guvernare prevede cunoscutele majorări salariale, reduceri de taxe etc.

  De menționat că, imediat după intrarea în NATO, în 2004, România a mai cumpărat un sistem de rachete Hawk (8 baterii cu 213 rachete) din Olanda, un model mai vechi, ele urmând a fi modernizate până în 2012, fapt care nu s-a întâmplat. Rachetele nu au fost folosite nici măcar în exerciții până în 2012.

  Rachetele Patriot folosite de americani începând cu anii 80, sunt produse de concernul Raytheon, o companie care are afaceri de peste 20 miliarde de euro anual cu armata amricană. În iulie 2016, Polonia a semnat un contract de 5.6 miliarde USD cu Raytheon pentru baterii Patriot.

  Tagurile:
  sisteme de rachete, concern, miliarde, România


  Știrile Zilei