05:03 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  46440

  Corespondentul Sputnik Korean a relatat modul în care cetățenii Coreei de Nord își trăiesc viața de zi cu zi în contextul sporirii riscurilor declanșării unui război nuclear

  CHIȘINĂU, 20 apr —  Sputnik. Peninsula Coreeană pendulează între posibilitatea declanșării unui război sângeros, care ar putea provoca sute de mii sau chiar milioane de victime în cazul utilizării armelor nucleare. SUA mobilizează în regiune vase militare, amenințând Coreea de Nord cu un atac preventiv, în timp ce Phenianul promite să transforme totul într-un ocean de foc. Confruntarea pare una inevitabilă, iar orice scânteie poate provoca o adevărată explozie.

  Anume în astfel de culori cea mai mare parte a presei din Europa și Asia descrie situația. Unicul loc în care lipsește orice panică, oricât ar părea de paradoxal, este chiar Coreea de Nord. Corespondentul Sputnik Korean, care a vizitat această țară cu ocazia aniversării a 105-a de la nașterea lui Kim Ir-Sen, a reușit să se convingă că în Phenian oamenii trăiesc o viață obișnuită, fără a fi panicați de un eventual război nuclear cu SUA.

  Vizitatorii menajeriei din Phenian
  © Sputnik / Ilya Pitalev
  Vizitatorii menajeriei din Phenian

  Unul dintre motive ar putea fi faptul că presa din Coreea de Nord are grijă de celulele nervoase ale cetățenilor, încercând să nu tensioneze situația. Mai ales că în aceste zile țara sărbătorește Ziua Soarelui, iar liderii politici consideră că nu ar fi rațional să atragă cetățenii în discuțiile asupra problemelor care sunt exclusiv de competența diplomaților nord-coreeni.

  Tinerii joacă volei. Phenian
  © Sputnik / Ilya Pitalev
  Tinerii joacă volei. Phenian

  Oamenii se grăbesc la muncă, revin de la cumpărături acasă, stau la coadă, așteaptă transportul public la stații, se plimbă cu familia și copiii, se pregătesc de sărbătoare, discută cu prietenii în drum spre facultate, se adună la picnicuri și savurează vremea frumoasă din Phenian.

  Locuitorii orașului Phenian
  © Sputnik / Илья Питалев
  Locuitorii orașului Phenian

  Unicul semn al disponibilității de a-i șterge de pe fața pământului pe imperialiștii americani sunt pancartele cu lozinci patriotice afișate prin oraș. Însă, acestea nu predomină în ansamblul general, majoritatea îndemnurilor fiind legate mai curând de îndeplinirea sarcinilor propuse de congresul șapte al partidului cu privire ridicarea nivelului de viață a oamenilor.

  Trupele de destinație special ale forțelor armate nord-coreene la parada festivă din Phenian
  © Sputnik / Илья Питалев
  Trupele de destinație special ale forțelor armate nord-coreene la parada festivă din Phenian

  Chiar și cel mai "înfricoșător" eveniment festiv care a avut loc la Phenian — parada militară — arată destul de convingător pe viu, însă nu atât de groaznic precum pare pe ecranul televizorului. Chiar și reprezentanții commandosului nord-coreean, care au mărșăluit pe Piața Kim ir-Sen, au plecat relaxați pe la casele lor.

  Peste o oră în piață au rămas doar mici grupuri de oameni care au început să strângă decorațiile și gunoiul, iar Phenianul a revenit la ritmul obișnuit de viață, în care problemele militare nu ocupă un loc prioritar.

  Phenian Coreea de Nord
  © Sputnik / Iliya Pitalev
  Phenian Coreea de Nord
  Tagurile:
  Cetățeni, Populație, Război, Kim Ir-sen, Phenian, Coreea de Nord, SUA


  Știrile Zilei