04:01 24 Ianuarie 2018
Chişinău-10°C
În direct
  Atac la Paris

  Atacurile din Paris, detalii bizare, istoricul ascuns al atentatorului

  © AP Photo / Thibault Camus
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17140

  Detalii care pun sub semnul întrebării legătura directă cu ISIS. Există o "armată a Statului Islamic" ce funcţionează în Europa şi are un plan de luptă?

  BUCUREŞTI, 21 apr — Sputnik. Se cunosc câteva detalii contradictorii. Primul detaliu este că Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul armat. Al doilea detaliu este însă că atentatorul, împuşcat mortal de poliţia franceză, era subiectul unui "Fiche S" — dosar de supraveghere.

  Unele surse au spus că atentatorul îşi manifestase dorinţa de a ucide poliţişti; dar, al treilea detaliu este că el avea un istoric în aceste sens, pe care surse americane ((CNN) l-au scos la iveală. În 2001 el împuşcase doi poliţişti, aflaţi tot într-o maşină — agenţii îl opriseră în trafic. Indicidul a smuls pistolul unui agent şi l-a împuşcat de trei ori. A fost condamnat pentru acel atac, dar avea şi un cazier impresionant, implicare implicare în tâlhării şi acte de violenţă.

  Surse din poliţia franceză spun că anchetatorii sunt acum convinşi că e vorba de un atac terorist; ei cred că a fost vorba de un singur atacator şi că pericolul a trecut. Alt detaliu: aşa cum am menţionat, Statul Islamic a revendicat atacul, spunând că agresorul avea numele de cod "Belgianul"; ei bine, până la ora aceasta, nu s-a putut face vreo legătură între datele sau biografia agresorului şi Belgia, fapt ciudat pentru "luptătorii" ISIS care îşi iau numele după locurile natale sau după zone care au o semnificaţie pentru viaţa lor.

  Momentul şi locul ales pentru atac susţin însă ipoteza actului terorist — ora celei mai importante dezbateri electorale pentru preşedinţia Franţei, respectiv bulevardul Champs-Elysées, cea mai cunoscută arteră de circulaţie europeană. Ca o primă reacţie, doi dintre candidaţii cu şanse, Marine Le Pen şi Francois Fillon şi-au anulat mitingurile electorale de azi.

  Dacă se confirmă o legătură a atacatorului cu Daesh (Statul islamic), atunci se poate constata o cu totul altă tactică folosită în Europa faţă de cea din Orient. Toate atacurile din Europa au fost întreprinse de cetăţeni ai ţărilor respective, nu există un sistem de comunicaţii cu un centru coordonator (punct forte al Daesh în Siria), celulele par a fi bazate pe infractori şi psihopaţi, de persoane cărora nu li se inoculează un sentiment religios, ci unul de răzbunare.

  Vom reveni asupra subiectului.

  Tematic

  Același jurnalist a filmat atentatele din Nisa și din Munchen
  Tagurile:
  Detalii, Atac terorist, Franţa
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei