14:59 20 Ianuarie 2018
Chişinău+ 0°C
În direct
  Antonio Tajani

  Preşedintele PE: Marea Britanie poate rămâne în UE. Ieșirea poate fi stopată

  © AFP 2018/ JOHN THYS
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Ieșirea Marii Britanii din UE (257)
  74611

  Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, după prima sa întâlnire pe Downing Street cu premierul Regatului Unit, Theresa May, a declarat că Marea Britanie este binevenită să rămână în UE şi că procesul de ieşire a acesteia din blocul comunitar poate fi stopat în orice moment.

  BUCUREŞTI, 21 apr — Sputnik. Dacă Marea Britanie decide să se răzgândească în legătură cu Brexit, UE o va primi înapoi „cu braţele deschise", a declarat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, declaraţie care contrastează cu declarația prim-ministrului Theresa May, care a spus că, pentru Regatul Unit, „nu mai este cale de întoarcere".

  „Dacă Marea Britanie, după alegeri, vrea să se retragă [prin declanşarea articolului 50], atunci procedura este foarte clară. Dar dacă Marea Britanie va dori să rămână, toată lumea va fi în favoarea acestui lucru. Aş fi foarte fericit", a spus Tajani, după prima sa întâlnire pe Downing Street cu Theresa May, potrivit The Guardian, citat de rt.com

  Rezultatele referendumului din Marea Britanie
  © Sputnik/ Алексей Филиппов

  Tajani a mai spus că procesul, care va dura doi ani, de ieșire din UE a Regatului Unit poate fi oprit în orice moment, după ce a fost declanșat luna trecută, când May a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

  Experții în domeniul juridic încearcă să analizeze dacă Marea Britanie ar putea în mod unilateral să anuleze Brexit, însă Tajani a spus că aprobarea din partea statelor membre ale UE ar fi suficientă pentru ca Regatul Unit să continue să fie membru al blocului comunitar.

  Comentariul lui Tajani vine în contradictoriu cu declaraţiile lui May, potrivit cărora alegerile generale anticipate pe care aceasta le-a cerut marți nu vor influența rezultatul referendumului de anul trecut din iulie cu privire la ieşirea din UE, la care majoritatea britanicilor au votat pentru independența față de bloc.

  „Marea Britanie iese din Uniunea Europeană și nu poate fi cale de întoarcere", a declarat May.

  De asemenea, Tajani a subliniat că va respinge orice negocieri care vor submina atât drepturile celor trei milioane de cetățeni ai UE stabiliți în Regatul Unit, cât și drepturilor celor 1,2 milioane de britanici care trăiesc în UE.

  Totuşi, președintele Parlamentului European a mai declarat că, la întâlnirea cu Theresa May, aceasta a dat de înţeles că va garanta drepturile cetățenilor din UE care trăiesc în Marea Britanie, întrucât îşi doreşte ca britanicii din UE să beneficieze de același tratament.

  Тема:
  Ieșirea Marii Britanii din UE (257)

  Tematic

  Theresa May a anunțat alegeri generale anticipate în Marea Britanie pe 8 iunie
  Planul UE de cooperare cu Marea Britanie după Brexit, dezvăluit de presă
  Europarlamentar român: recomandări pentru românii din Marea Britanie după Brexit
  May: Migranții români ar putea intra liber în Marea Britanie până în anul ...
  Brexit: MAE fabulează pe tema românilor din Marea Britanie
  Brexit: se cere expulzarea europenilor fără loc de muncă în Marea Britanie
  Condiții usturătoare pentru Marea Britanie după ieșirea din UE
  Tagurile:
  Brexit, Parlamentul European, Antonio Tajani, Theresa May, Regatului Unit, Marea Britanie
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei