17:45 18 Ianuarie 2018
Chişinău-1°C
În direct
  Cutremur în Chile

  Cum arată un infern seismic: cutremur de 7 grade și 140 de replici în ore!

  © Sputnik/ Olesia Aldushenko
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  215 0 0

  Culmea, specialiștii spun că toată această mișcare seismică nu înseamnă că se va diminua riscul unor mișcări telurice de mare intensitate

  BUCUREȘTI, 26 apr — Sputnik. Peste 130 de replici ale cutremurului cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter care s-a produs luni în Chile s-au înregistrat în doar câteva ore în zona centrală a statului andin. Din fericire, în ciuda amplorii fenomenului, nu s-au înregistrat victime, ci numai pagube materiale. Cutremurul a avut epicentrul la 10 kilometri sub fundul oceanului.

  Chile este una dintre țările cele mai afectate de cutremure, aici înregistrându-se adevărate recorduri în acest domeniu, cel mai important fiind cel din 1960, de 9.5 pe Richter, considerat cel mai puternic cutremur consemnat cu aparate de măsură. În trecut, mai multe cutremure catastrofale au produs foarte multe victime în Chile.

  Directorul presitigiosului Institut Seismologic din Chile, Mario Pardo, trage un semnal de alarmă prin faptul că seismul de luni, al cărui epicentru se află la 38 kilometri vest celebra stațiune Valparaiso, a fost provocat de instabilitatea plăcilor tectonice, fapt care ar putea avea consecințe greu de predictibile. Mai precis, în această situație, cutremurul produs luni și toată suita de replici nu diminuează riscul mișcărilor telurice de mare intensitate în viitorul apropiat. Spre deosebire de subplăcile tectonice, cazul Vrancea, pentru datorită instabilității plăcilor este nevoie de mai multe seisme pentru a se ajunge la o stare de echilibru, sau pentru a elibera "întreaga energie a unui cutremur„.

  De menționat că în urma seismului de luni au fost afectate 34 de orașe, pe o rază de 800 de kilometri. De asemenea, s-au produs mai multe alunecări de teren. De la începutul acestui an, în Chile s-au procus trei cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe Richter. Agerpres publică o interesantă cronologie a seismelor din această țară.

   

  Tematic

  Unde vor fi duşi sinistraţii în cazul unui cutremur major în România
  Vrancea, zguduită de un nou cutremur a treia zi consecutiv
  Expert: „E o certitudine că în România va avea loc un cutremur major"
  Pregătirea populaţiei pentru un cutremur mare. 40 de ani de la seismul din ‘77
  Ruşii şi chinezii descoperă misterul cutremurelor
  Tagurile:
  specialist, Rihter, seism
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei