08:26 28 Mai 2018
Chişinău+ 14°C
În direct
 • EUR19.73
 • USD16.85
 • RUB0.27
 • RON4.26
 • UAH0.64
  Referendum în Marea Britanie privind ieșirea din Uniunea Europeană

  Brexit: „Britanicii nu au nevoie de români culegători de fructe, ci de bancheri"

  © Sputnik / Алексей Филиппов
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Ieșirea Marii Britanii din UE (293)
  93722

  Un politician din Partidul Conservator din Regatul Unit a afăcut o afirmaţie controversată la adresa românilor care merg la muncă în Marea Britanie.

  BUCUREŞTI, 2 mai — Sputnik. Lordul Nigel Lawson, politician din Partidul Conservator din Regatul Unit, a afirmat, la o masă rotundă pe tema Brexit, că afacerile financiare ar trebui să aibă prioritate în Marea Britanie şi bancherii să fie primiţi „cu braţele deschise" odată ce libertatea de circulaţie va fi restricţionată în urma Brexit.

  El a subliniat că Regatul unit nu are nevoie de „români care culeg fructe", ci de muncitori cu înaltă calificare.

  „Vor avea loc schimbări în ceea ce priveşte chestiunea imigraţiei (…), însă nu avem nevoie de oameni de genul culegătorilor de fructe români. Nu mă refer la oamenii cu înaltă calificare pe care ţara noastră îi vrea şi care vor fi întotdeauna bineveniţi", a declarat Nigel Lawson, potrivit The Independent

  Lordul Lawson a făcut această declaraţie referindu-se la îngrijorările formulate de Jes Staley, directorul general al companiei pentru servicii financiare şi bancare Barclays, care a spus că politica în domeniul imigraţiei este, cu siguranţă, o problemă mai mare pentru industrie decât drepturile companiilor de a desfăşura activităţi în Spațiul Economic European — drepturi în virtutea cărora firmele britanice au în prezent acces pe piața unică a serviciilor financiare din UE.

  Totuşi, liderul liberal-democrat Tim Farron a descris comentariile lui Lord Lawson ca „învecinându-se cu rasismul", adăugând că a dat dovadă de o „naivitate incredibilă" cu privire la impactul economic al Brexit.

  Ministrul de Interne, Amber Rudd, a confirmat săptămâna aceasta că întreprinderile vor fi consultate pe parcursul verii în legătură cu planurile pentru implementarea unui nou sistem de imigrație.

  Тема:
  Ieșirea Marii Britanii din UE (293)

  Tematic

  Marea Britanie nu ar putea să poarte un război. Vezi de ce
  Marea Britanie riscă să fie "ștearsă de pe hartă de un contraatac nuclear"
  Marea Britanie e dispusă să aplice un atac nuclear preventiv
  Pizza distribuită gratis seamănă haos în cel mai „obez” oraș britanic
  Preşedintele PE: Marea Britanie poate rămâne în UE. Ieșirea poate fi stopată
  Tagurile:
  Marea Britanie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei