06:42 21 Ianuarie 2018
Chişinău-4°C
În direct
  Recep Tayyip Erdoğan

  Erdogan pune bomboana pe coliva acordului cu Europa

  © Facebook / Recep Tayyip Erdoğan
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  24230

  Bruxelles-ul spune "Turcia a întors spatele aderării", Erdogan răspunde – ”Nu mai avem ce discuta, la revedere, Uniunea Europeană!”

  BUCUREȘTI, 2 mai — Sputnik. Negocierile Uniunii Europene cu Turcia au ajuns nu doar într-un impas, dar se pare că s-au și încheiat. Negocierile au început în 2005, desfășurându-se pe 16 din cele 35 de capitole de aderare. În ciuda multelor probleme, în iunie 2016 s-a deschis și dicuția pentru capitolul  chestiuni financiare și bugetare. Săptămâna trecută însă, după recentul referendumul al președintelui Erdogan, comisarul european pentru (politica de vecinătate și negocieri pentru) extinderea UE, Johannes Hahn, a declarat că "Turcia a întors spatele aderării".

  Atitudinea lui Hahn nu este singulară, majoritatea guvernelor Occidentale opinând că procesul de aderarea "a eșuat",aceasta datorită chestiunilor politice din Turcia. Reacția președintelui turc Recep Tayyip Erdogan nu a întârziat și  a fost una fermă — "La revedere, Uniunea Europeană!", a spus azi Erdogan.

  "De acum înainte nu există nicio altă opțiune decât deschiderea capitolelor de negociere pe care nu le-ați deschis încă. Dacă nu le deschideți, atunci la revedere", a declarat Erdogan cu ocazia manifestației ocazionate de revenirea sa în Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), partid de guvernământ.

  Cancelariile europene și UE au criticat și chiar au condamnat atitudinea lui Erdogan în privința sporirii puterilor prezidențiale, dar și datorită modului în care acesta înțelege să abordeze relația cu opoziția politică sau problematica drepturilor omului.

  Tematic

  Erdogan: "Nu contează Occidentul, ci ce spune poporul meu"
  Lista extraordinarelor puteri primite de președintele Erdogan
  Erdogan, atacuri teribile la adresa europenilor - "Veți plăti turcilor!"
  Erdogan amenință: europenii 'nu vor putea merge în siguranță pe stradă'
  "Voi sunteți viitorul Europei". Erdogan cere turcilor să ocupe Europa
  Tagurile:
  Recep Tayyip Erdogan, Bruxelles, Uniunea Europeană, Turcia
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei