04:37 04 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.12
 • USD18.43
 • RUB0.23
 • RON4.17
 • UAH0.67
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (668)
  25610

  Potrivit mai multor relatări din presa britanică şi europeană, întâlnirea de miercuri şi sâmbătă dintre Theresa May, premierul Marii Britanii, şi oficialii europeni a fost un insucces, iar negocierile ar fi început cu stângul.

  BUCUREŞTI, 3 mai — Sputnik. Potrivit mai multor relatări despre întâlnirea la care au participat Theresa May, Jean-Claude Junker, președintele Consiliului Europei, și echipele lor pentru negociere, May a insistat că negocierile cu privire la viitoarele relaţii comerciale ar trebui să înceapă mai devreme și că, în baza tratatelor actuale, Regatul Unit nu datorează nicio sumă Uniunii Europene.

  „Răspunsul lui Jean-Claude Juncker a fost calm și sarcastic. El s-a întors către Michel Barnier [negociatorul șef al UE pentru Brexit, n. r.] şi către doamna May și a spus că, contrar așteptărilor sale, următoarele 23 de luni ar putea fi «extrem de calme» în ceea ce priveşte negocierile. El a dat clar de înţeles că nu are rost să aibă loc nici măcar o primă întâlnire dacă Regatul Unit nu acceptă formularea tratatului și realitatea politică referitoare la o UE27 unită", a declarat pentru The Guardian o sursă din interiorul Guvernului.

  Potrivit unei relatări publicate de ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ultimul cuvânt al lui Juncker către prim-ministru a fost: „Plec de pe Downing Street de 10 ori mai sceptic decât eram înainte."

  Se mai relatează că cei apropiați de Juncker au concluzionat ulterior că șansele ca negocierile legate de Brexit să eşueze sunt acum de „peste 50%".

  Se mai spune că, în dimineața următoare, Juncker ar fi sunat-o pe Angela Merkel şi ar fi afirmat că May se află „într-o altă galaxie", îndemnând-o pe cancelarul german să ţină un discurs în Bundestag în care să sugereze Londrei să renunţe la „iluziile" ei despre viitor.

  Pe de altă parte, Theresa May a negat aceste zvonuri, spunând că înşişi reprezentanţii UE au spus că „discuţiile au fost constructive". În acelaşi timp, a spus că vor fi, într-adevăr, momente când negocierile vor fi „dificile".

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (668)

  Tematic

  Soarta cetățenilor români din Marea Britanie: poziție fermă la negocieri
  Preşedintele PE: Marea Britanie poate rămâne în UE. Ieșirea poate fi stopată
  Deputații britanici au susținut inițiativa premierului pentru alegeri anticipate
  Planul UE de cooperare cu Marea Britanie după Brexit, dezvăluit de presă
  Brexit - bătălie pentru imigranți între patroni și Guvernul britanic
  Tagurile:
  Probleme, Oficiali, Negocieri, Brexit, Marea Britanie


  Știrile Zilei