13:39 23 Ianuarie 2018
Chişinău-7°C
În direct
  NSA

  NSA a colectat peste 151 de milioane de înregistrări telefonice în 2016

  © AP Photo /
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17 0 0

  Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite a colectat peste 151 de milioane de înregistrări telefonice de la americani anul trecut, în timp ce are mandate pentru doar 42 de suspecți privind activități teroriste, arată un raport anual.

  BUCUREȘTI, 3 mai — Sputnik. Noul raport privind transparența agenției a fost lansat marți de către Oficiul Directorului de Informații Naționale, informează RT.

  Înregistrările includ "metadate" de comunicare, care arată cine pe cine a contactat, dar nu și ce ce au spus. Totalul datelor colectate este mai mic comparativ cu anii precedenți, când Agenția Națională de Securitate (ANS) a colectat "miliarde de înregistrări pe zi", potrivit unui raport din 2014.

  Cele 151 de milioane de înregistrări nu reprezintă numărul real de apeluri telefonice deoarece acest volum include mai multe apeluri efectuate către sau din aceleași numere de telefon. În afară de aceasta, un singur apel telefonic înregistrat de două companii de telefon are două înregistrări.

  Numărul este, totuși, semnificativ, deoarece ANS a obținut doar mandate prin intermediul Curții de Supraveghere a Serviciului de Informații Externe pentru doar 42 de suspecți de terorism în 2016, împreună cu un număr de suspecți rămași din 2015, potrivit noului raport. Curtea de Supraveghere a Serviciului de Informații Externe supraveghează cererile de mandate de supraveghere din partea agențiilor de aplicare a legii care implică suspecți din SUA.

  ANS poate furniza datele colectate, care implică "Persoanele din SUA" (USP), altor agenții de securitate și de informații. În 2016, potrivit raportului, numărul identităților USP "demascate" a fost "mult mai mic", comparativ cu anul precedent.

  Numele a 1934 USP-uri au fost "demascate" în rapoartele de informații de anul trecut ca răspuns la cererile specifice, comparativ cu 2.232 în 2015. Identitățile a 1.000 USP-uri au fost descoperite inițial în rapoartele solicitate. Cu toate acestea, raportul privind transparența nu a identificat care sunt agențiile care au solicitat numele sau pe ce motive.

  Agenția oferă adevărata identitate a persoanei numai dacă cel care o solicită are o legitimă "nevoie de cunoaștere" a persoanei în cauză.

  Agenția a dezvăluit chiar mai multe informații decât cele impuse de lege. Comunitatea de informații este "angajată să împartă cât mai multe informații cu publicul fără a periclita capacitățile misiunii". Această căutare a "transparenței" a venit în mare măsură ca urmare a dezvăluirilor lui Edward Snowden despre operațiunile secrete ale ANS pentru a aduna informații despre cetățenii și rezidenții americani.

  Tematic

  Donald Trump, acuzat de ipocrizie și asociere cu CIA
  SUA se retrag din Orientul Mijlociu. „CIA execută lovituri de stat peste tot"
  Manual: Cum afli dacă CIA şi MI5 îți spionează Smart TV-ul
  Tentativă anti-Trump: redeschiderea închisorilor CIA
  Tagurile:
  înregistrare telefonice, Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei