08:48 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Alegeri Franța

  Momentele care au arătat părțile slabe și tari ale lui Macron și Le Pen

  © REUTERS / Philippe Wojazer
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Alegeri Franța 2017 (62)
  9511

  Subiectul terorismului, migrației și relațiilor cu UE au constituit punctele slabe ale lui Macron, în timp ce Le Pen s-a prezentat mai slab pe subiectele economice, consideră analistul portalului geopolitica.ru, Daria Dughina

  BUCUREȘTI, 4 mai — Sputnik. În opinia analistului portalului geopolitica.ru Daria Dughina, care urmărește îndeaproape desfășurarea alegerilor din Franța, dezbaterile Le Pen — Macron au reprezentat „un adevărat duel a două proiecte diametral opuse, a celor două Franții".

  "Le Pen reprezintă proiectul Franței populare, Macron — cel globalist, al unei Franțe care va deveni parte a unei lumi unipolare, în care urmează să se dizolve", a declarat expertul rus, solicitat de Sputnik Moldova-România.

  Aceasta a menționat că tonul celor două ore de dezbateri „a fost foarte agresiv și acest lucru nu este deloc întâmplător: e vorba de ciocnire a două proiecte incompatibile".

  Dughina a reamintit că în anul 2002, în ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale, Chirac a refuzat să participe la dezbateri cu Jean-Marie Le Pen, în anul 2017 Macron a fost nevoit să accepte dezbaterile cu Marine.

  "Aceste dezbateri, aceste alegeri, cei doi candidați ale căror programe nu pot fi descrise în termenii stânga/dreapta, demonstrează începutul unei noi paradigme în politica franceză: e vorba de un război dintre popor și elite, în care Le Pen reprezintă poporul, iar Macron — elitele", explică analistul.

  Ea a mai menționat că punctele forte ale candidatului Frontului Național în ultimele dezbateri electorale au constituit programul legat de lupta împotriva terorismului, viziunea în ceea ce privește relația dintre Franța și Uniunea Europeană, intenția de a organiza un referendum pentru ieșirea țării din UE.

  „De altfel, ea a promis că un astfel de plebiscit va fi organizat peste 7 luni de la victorie în alegeri", menționează expertul.

  "Un punct slab al lui Marine Le Pen l-a reprezentat programul economic, iar în timpul discuțiilor legate de astfel de subiecte, aceasta a pus mai mult accentul pe atacurile împotriva lui Macron decât pe prezentarea propriului proiect", consideră Daria Dughina.

  Pe de altă parte, în opinia expertului portalului geopolitica.ru, punctul forte al lui Macron a fost subiectul economic.

  "Acesta mânuiește foarte bine terminologia economică și a apărat modelul liberal, reușind s-o facă destul de convingător. Marine Le Pen a reprezentat un model de stânga, însă a preferat mai mult să-l critice pe Macron, decât să prezinte agenda economică a Frontului Național", a explicat Dughina.

  În același timp, ea menționează că punctul slab al lui Macron l-a reprezentat lupta cu terorismul.

  "Fostul ministrul al Economiei s-a pronunțat pentru combaterea fenomenului terorist, însă a întâmpinat probleme în prezentarea unor măsuri concrete legate de acest subiect, folosind niște formulări generale și abstracte", consideră expertul rus.

  Potrivit ei, Macron a părut destul de neconvingător și atunci când a încercat să convingă publicul că doar în cooperare strânsă cu UE Franța va putea să combată amenințările teroriste.

  "E o teză destul de neconvingătoare, luând în considerație faptul că anume politica porților deschise a UE a dus la sporirea pericolului terorist în Europa", a concluzionat Dughina.

  Turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța va avea loc pe 7 mai. Potrivit ultimelor sondaje, Macron ar acumula între 59-61 la sută, în timp ce Marine Le Pen aproximativ 39-41 la sută.

  Тема:
  Alegeri Franța 2017 (62)

  Tematic

  „Voi propuneți război”: Le Pen și Macron s-au confruntat la dezbateri în Franța
  Dezbatere Le Pen - Macron. Macron nu se supune lui Putin, dar recunoaște că...
  Simpatizanții lui Mélenchon nu vor vota pentru Macron
  Șansele lui Macron la victorie s-au redus cu 5 la sută
  Guvernul Poloniei, în război de declarații cu Macron
  Macron nu-și va modifica platforma de dragul mai multor voturi
  Le Pen: chiar și Macron crede că voi învinge
  Sondaj: Macron va învinge la alegerile din Franța cu peste 60% de voturi
  Tagurile:
  Alegerile prezidențiale din Franța, dezbateri electorale, Terorism, Economie, Uniunea Europeană, Daria Dughina, Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Franța


  Știrile Zilei