08:55 20 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  Campanie electorală

  Primele rezultate la alegerile prezidențiale din Franța

  © REUTERS / Philippe Wojazer
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Alegeri Franța 2017 (62)
  101011

  Conform prognozelor stabilite de un ziar belgian, Emmanuel Macron ar fi liderul cursei electorale în teritoriile de peste mări ale Franței.

  BUCUREȘTI, 7 mai — Sputnik. Candidatul la preșidenția Franței, Emmanuel Macron, în prezent este favoritul turului doi al scrutinului electoral în teritoriile de peste mări ale Franței, scrie ziarul belgian Soir care face trimitere la un sondaj exit poll.

  După cum titrează ziarul Soir, în teritoriile de peste mări Siant- Pierre și Miquelon, Macron deține întâietatea acumulând 63,3 % din totalul de voturi, iar concurenta sa din partea „Frontului Național", Marine Le Pen — 36,7%. În Saint — Martine, Macron a acumulat 67,7, iar Le Pen 32,3%. Guyana Franceză a votat pentru Macron în proporție de 65% și Le Pen — 35%. Pe Insula Martinica, Macron a acumulat 77,5% din sufragiu, iar Le Pen 22,5%.

  După cum mai menționează publicația, în rândurile francezilor care locuiesc în SUA și Canada susținerea din partea electorilor pentru Macron este încă mai mare: New-York — 94,7% contra 5,3%, Chicago — 92% contra 8 %, Boston — 95,7% contra4,3%, Otawa și Montreal — 90% contra 10%.

  Publicarea prognozelor și rezultatelor în baza exit poll sunt interzise în Franța până la închiderea secțiilor de votare, iar pentru încălcarea acestei norme legale se pedepsește cu o amendă în sumă de 75 mii euro. Totuși, presa din țările vecine cum ar fi Belgia, Elveția și Germania tradițional publică prognozele lor privind rezultatul scrutinelor electorale care au loc. În perioada când avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, prognoza postului belgian de televiziune RTBF a fost foarte aproape de datele reale având o marjă de eroare de aproximativ 0,5-3 puncte procentuale.

  Тема:
  Alegeri Franța 2017 (62)

  Tematic

  (VIDEO) Ghinionistul Obama intervine pentru Macron - noi sondaje în Franța
  Sondaj: Macron devine președinte cu 62% din voturi, Le Pen cu 38%
  Momentele care au arătat părțile slabe și tari ale lui Macron și Le Pen
  Simpatizanții lui Mélenchon nu vor vota pentru Macron
  Șansele lui Macron la victorie s-au redus cu 5 la sută
  Guvernul Poloniei, în război de declarații cu Macron
  Tagurile:
  alegeri, Rezultate, Emmanuel Macron, Franța


  Știrile Zilei