06:18 23 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.66
 • RUB0.28
 • RON4.10
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  63 0 0

  Statele est-europene vor fi afectate în eventualitatea unui Brexit dur, iar în acest caz Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va trebui să intervină pentru a le susţine, a declarat preşedintele instituţiei financiare.

  BUCUREȘTI, 9 mai — Sputnik. Suma Chakrabarti, președintele BERD, a declarat că instituția pe care o prezidează va interveni în cazul unei crize declanșate de Brexit, transmite Bloomberg.

  Polonia şi Croaţia sunt printre statele cele mai dependente de fonduri de la bugetul UE, care va scădea dacă Regatul Unit va abandona să renunţe la piaţa unică.

  Mai mult, guvernele est-europene se concentrează pe soarta a milioane de cetăţeni care trăiesc în Marea Britanie. Economiile din regiune riscă scăderea finanţării, a comerţului şi a fondurilor de coeziune, potrivit BERD, care a fost înfiinţată pentru a susţine tranziţia post-sovietică.

  Bugetului UE aferent perioadei 2014-2020, care depăşeşte 60 de miliarde de euro, ajută ţări ca Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria să ajungă din urmă statele mai bogate din Occident. Regiunea a înregistrat în 2016 una dintre cele mai mari creşteri economice din UE, în frunte fiind România. Dar avansul va încetini în acest an, potrivit estimărilor FMI.

  De la înființarea instituției în 1991, BERD a investit 29 de miliarde de euro în Europa Centrală şi de Est.

  „Avem capital suficient pentru a creşte finanţarea în aceste ţări, nu ducem lipsă de capital", a spus directorul BERD.

  Acesta a precizat că România, Bulgaria, Grecia ar putea fi destul de afectate dacă va avea loc un Brexit dur, iar BERD va trebui să acționeze.

  Tematic

  Criza bancară - un instrument de eliminare a suveranităţii financiare?
  Tagurile:
  instituții financiare, președinte, Brexit, est-european, state, BERD


  Știrile Zilei