08:26 02 Aprilie 2020
În direct
 • EUR20.07
 • USD18.34
 • RUB0.23
 • RON4.16
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (668)
  64611

  Numărul de rezidenţi din UE care solicită obţinerea cetăţeniei britanice a crescut cu mai mult de o treime în ultimul an, multe persoane dorind să-și păstreze dreptul de a locui și de a lucra în Regatul Unit post-Brexit.

  BUCUREŞTI, 10 mai — Sputnik. Potrivit datelor publicate de Biroul de Pașapoarte, peste 13.000 de persoane au solicitat eliberarea unui pașaport britanic în ultimul an, ceea ce reflectă o creștere cu 35% față de situaţia din 2015, potrivit rt.com.

  Cifrele, transmise publicaţiei Financial Times, arată că Franța este țara în care cei mai mulţi cetățeni UE au solicitat pașapoarte britanice. Astfel, în Franţa, 2.369 de persoane au cerut paşapoarte britanice anul trecut, un număr cu 28% mai ridicat decât în 2015.

  De asemenea, în Germania s-a semnalat o creștere cu 60%, fiind depuse 2140 de cereri. Această creştere a cererilor pentru obţinerea de pașapoarte britanice a fost constatată mai ales în luna care a urmat referendumului din iulie.

  Potrivit datelor publicate, două treimi din cereri au fost depuse de părinți în numele copiilor lor, aşa cum este cazul lui Marjorie Wessel, o britanică care locuiește în orașul german Düsseldorf şi care a solicitat eliberarea unui pașaport britanic pentru fiica ei, care deţine un pașaport olandez.

  „Mă voi simţi mereu o străină [în Germania]. Marea Britanie este țara unde mă simt acasă. Şi copiii mei vor să simtă că au niște rădăcini și să spună că au o ţară de baştină", a spus Wessel, care are un soț olandez, potrivit Financial Times.

  Ce drepturi îşi vor putea menţine după Brexit cetățenii din UE care locuiesc în Marea Britanie sau britanicii care trăiesc în UE a constituit unul dintre principalele subiecte în dezbaterile dintre Regatul Unit și UE.

  Se crede că un număr tot mai mare de persoane se grăbesc să solicite cetățenia britanică fiindcă sunt îngrijorate că îşi vor pierde drepturi importante după Brexit.

  În prezent, în Marea Britanie locuiesc 2,9 milioane de cetățeni ai UE și sunt până la 1,2 milioane de britanici care locuiesc în alte ţări din bloc.

  De asemenea, un număr tot mai mare de britanici solicită obţinerea rezidenței franceze pentru a-și păstra cetățenia UE după ce Marea Britanie se va retrage din bloc după încheierea perioadei de doi ani de negocieri.

  Potrivit Consulatului francez din Regatul Unit, numărul cererilor pentru eliberarea de pașapoarte franceze aproape s-a dublat în primul trimestru al anului 2017 față de situaţia din 2016.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (668)

  Tematic

  Brexit: acord rapid pentru protejarea cetățenilor europeni din Regatul Unit
  Laburiștii vor alt acord Brexit: Garantarea statutului juridic al cetățenilor UE
  Cum trage Londra de timp cu Brexit-ul
  Planul UE de cooperare cu Marea Britanie după Brexit, dezvăluit de presă
  Studiu Brexit: "Controlul migrației, prioritar negocierilor cu UE"
  Brexit - bătălie pentru imigranți între patroni și Guvernul britanic
  Europarlamentar român: recomandări pentru românii din Marea Britanie după Brexit
  Scandal în PE: UE „se comportă ca mafia". Negocieri privind Brexitul
  Brexit: MAE fabulează pe tema românilor din Marea Britanie
  Tagurile:
  rezident, Cetățeni, Brexit, pașaport, UE, Regatului Unit


  Știrile Zilei