04:49 19 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.16
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.61
  Coreea de Nord

  Coreea de Nord a speriat lumea - a folosit un tip nou de rachetă

  © Sputnik / Илья Питалев
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  81741

  Noului model e "capabil să transporte o focoasă nucleară mare și puternică", testul noii rachete strategice cu rază medie și lungă a fost supervizat personal de Kim Jong-Un

  BUCUREȘTI, 15 mai — Sputnik. Duminică, întreaga lume a fost surprinsă de un nou exercițiu balistic al RPD Coreeană. De data aceasta, racheta a fost trasă spre apele teritoriale neutre din Marea Japoniei. Oficialii care și-au arătat preocuparea pentru exercițiile militare al Phenianului au fost surprinși de acțiune, ripostele, cel puțin din partea SUA, cel mai vocal actor al acestui episod, au fost mai politice decât în cazurile precedente. "Să vedem dacă Rusia este mulțumită", a postat președintele Trump pe Twitter, făcând referire la faptul că locul în care a căzut racheta coreeană este mai aproape de zona maritimă a Federației ruse.

  Surpriza liderilor lumii a fost amplificată și de declarația conducerea Coreei comuniste conform căreia racheta "este un model nou", a transmis agenția în comunicatul de presă, KCNA, citată de AFP.

  Noul model de rachetă balistică strategică se numește "Hwasong-12" și are rază medie până la lungă de acțiune. Testul, supervizat personal de liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, după cum precizează KCNA, a vizat "caracteristicile și detaliile tehnice" ale noului model, "capabil să transporte o focoasă nucleară mare și puternică".

  KCNA a precizat că racheta a urmat traiectoria prevăzută, parcurgând 787 de kilometri și atingând o altitudine de 2.111 kilometri. Comandamentul armatei SUA din Pacific a declarat că proiectilul coreea "nu a corespuns unei rachete balistice intercontinentale".

  Statele Unite au cerut duminică convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și propun înăsprirea sancțiunilor împotriva RPD Coreeană. "O provocare iresponsabilă", a fost reacția nou alesului președinte al Coreei de Sud,, Moon Jae-In, transmite Agerpres.

  Tematic

  Coreea de Nord a lansat o rachetă ce nu a putut fi identificată
  Coreea de Nord admite dialogul cu SUA
  Coreea de Nord dorește ca SUA să-și ceară scuze în mod public. Vezi de ce
  BREAKING: Coreea de Nord a acuzat SUA de tentativă de omor a lui Kim Jong-Un
  Două bombardiere strategice SUA peste Coreea, Phenian e gata de luptă
  Gest fatal? Acum câteva ore, Coreea de Nord a lansat o rachetă
  Coreea cere ajutorul statelor asiatice. SUA amenință cu un "conflict major"
  Trump: e foarte posibil un război de proporții cu Coreea de Nord
  Tagurile:
  Coreea de Nord
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei