13:32 11 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.23
 • USD17.35
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.74
  Război

  Avertizare: izbucnirea unui război între cele două Corei, foarte posibilă

  © Photo : KCNA
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația în jurul Coreei de Nord (221)
  21513

  Noul președintele al Coreei de Sud, recent ales, Moon Jae-in, a declarat că există o „posibilitate foarte ridicată" de izbucnire a unui conflict militar între cele două Corei.

  BUCUREŞTI, 17 mai — Sputnik. Declarația noului preşedinte al Coreei de Sud vine în urma recentului test cu rachete lansat de Phenian, test care a fost condamnat ferm de ONU.

  „Realitatea este că există o posibilitate ridicată de izbucnire a unui conflict militar la linia de frontieră nordică (NLL) și la linia de demarcație militară", a declarat Moon, citat de Reuters, adăugând că Seulul are capacitatea de a riposta în caz de atac.

  Disputata NLL se află în Marea Galbenă între Coreea de Sud și Coreea de Nord și este considerată limita maritimă de facto între acestea. Linia de demarcație militară stabilită în 1953 servește ca graniță terestră.

  Deşi Coreea de Nord susține că ultimul test cu rachete capabile să transporte focoase nucleare a fost efectuat „luând în considerare siguranța țărilor învecinate", Moon a criticat acțiunile Phenianului ca fiind „o provocare serioasă la adresa păcii și stabilităţii globale".

  „Nu vom tolera niciodată astfel de provocări și amenințări nucleare din partea Coreei de Nord", a declarat el în timpul unei vizite la Ministerul Apărării din Seul, potrivit agenției de știri Yonhap, citate de RT.com.

  Moon a mai spus că Seulul va manifesta o atitudine aspră, alături de comunitatea internațională, în cooperarea cu Coreea de Nord. Declarația vine după ce Consiliul de Securitate al ONU a amenințat cu o nouă rundă de sancțiuni împotriva Phenianului.

  Totuşi, Coreea de Nord nu pare dispusă să înceteze lansarea rachetelor sale, inclusiv a celor nucleare.

  „Până când SUA și susţinătorii lor nu vor face alegerea potrivită, vom continua să producem arme nucleare sofisticate și diversificate și mijloace de atac și vom pregăti testele necesare", a declarat diplomaul nord-coreean Pak Jong-hak, citat de agenţia Yonhap.

  S-a relatat că racheta lansată sâmbătă a acoperit o distanță de 700 km înainte de coborî în Marea Japoniei, potrivit informaţiilo militare transmise din Coreea de Sud și Japonia. Proiectilul a aterizat la aproximativ 500 km de granița cu Rusia, dar nu a reprezentat nici o amenințare la adresa securității, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Testul a fost lansat după două încercări eșuate anterioare iniţiate de Phenian luna trecută.

   

  Тема:
  Situația în jurul Coreei de Nord (221)

  Tematic

  Coreea de Nord a speriat lumea - a folosit un tip nou de rachetă
  Coreea de Nord a lansat o rachetă ce nu a putut fi identificată
  Coreea de Nord admite dialogul cu SUA
  Coreea de Nord dorește ca SUA să-și ceară scuze în mod public. Vezi de ce
  BREAKING: Coreea de Nord a acuzat SUA de tentativă de omor a lui Kim Jong-Un
  Două bombardiere strategice SUA peste Coreea, Phenian e gata de luptă
  Gest fatal? Acum câteva ore, Coreea de Nord a lansat o rachetă
  Coreea cere ajutorul statelor asiatice. SUA amenință cu un "conflict major"
  Trump: e foarte posibil un război de proporții cu Coreea de Nord
  Exerciții masive de artilerie în Coreea de Nord
  Tagurile:
  Peninsula Coreeană


  Știrile Zilei