13:45 25 Mai 2018
Chişinău+ 26°C
În direct
  Planeta Pământ

  NASA: Oamenii au creat o barieră de protecție în jurul Pământului

  © Sputnik / РИА Новости
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  156 0 0

  Activitatea umană a creat o barieră artificială în jurul Pământului ce poate proteja planeta de radiații de mare energie venite din spațiul cosmic.

  BUCUREȘTI, 19 mai — Sputnik. Bariera din jurul planetei este rezultatul comunicațiilor cu frecvență foarte joasă (VLF) utilizate pentru a comunica cu submarinele aflate în adâncul oceanului, scrie Sputnik International.

  Comunicațiile cu frecvență joasă interacționează cu particulele spațiului. Bariera este creată atunci când semnalele VLF merg în sus în atmosferă, formând ceea ce oamenii de știință numesc un "balon VLF", care interacționează cu marginea interioară a curelelor de radiație Van Allen, arcuri în jurul planetei pline de particule încărcate create de vântul solar.

  Oamenii de știință spun că acest lucru ar putea fi bun pentru Pământ deoarece bariera ar putea proteja împotriva furtunilor geomagnetice, rezultatul unor explozii solare uriașe numite ejecții de masa coronară, care ar putea dezactiva rețelele electrice și sateliții de comunicare.

  Analiza datelor din anii 1960 arată că limita interioară a centurii de radiație a lui Van Allen era mult mai aproape de Pământ decât este astăzi, deoarece semnalele VLF au fost folosite mult mai puțin. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să susțină că, dacă nu ar exista niciun balon VLF, granița centurii de radiații ar fi mult mai aproape de Pământ decât este acum.

  "Un număr de experimente și observații au arătat că, în condiții corecte, semnalele de comunicații radio din gama de frecvențe VLF pot afecta de fapt proprietățile mediului de radiații cu energie înaltă din jurul Pământului", a declarat Phil Erickson, unul dintre cercetătorii NASA.

  Cercetătorii NASA spun că este posibil ca bariera de radiații să poată fi utilizată pentru eliminarea radiațiilor în exces din jurul Pământului, iar testele sunt planificate pentru a determina dacă acest lucru este posibil.

  Tematic

  (VIDEO) Un asteroid uriaş ajunge miercuri la o distanţă foarte mică de Pământ
  Un asteroid imens se năpustește spre Pământ
  O coliziune între Pământ și Marte nu este exclusă
  Tagurile:
  Oameni, Barieră, protecție, Pământ, NASA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei