00:26 28 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.49
 • USD17.68
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (48)
  133 0 0

  Donald Trump a devenit primul președinte american care a vizitat Zidul de Vest, unul dintre cele mai sacre locații din Iudaism.

  BUCURESTI, 22 mai — Sputnik. Prima călătorie de peste hotare a lui Donald Trump a început în Arabia Saudită, după care va ajunge la Vatican, Bruxelles și la summitul G7 din Sicilia, scrie RT.

  Trump a sosit la Tel Aviv luni dimineața și a fost întâmpinat ca un "bun prieten" de premierul israelian Benjamin Netanyahu. Apoi a ajuns la Zidul de Vest și s-a rugat. Donald Trump este primul președinte din istoria SUA care se roagă la Zidul de Vest din Ierusalim.

  Președinții George H.W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au vizitat locul sacru, dar în calitatea lor de cetățeni privați sau candidați la cea mai înaltă funcție publica din SUA. Trump este primul președinte care ajunge la Zidul de Vest în timpul mandatului.

  Trump s-a rugat și a plasat o mică notă de hârtie într-un creuzet din zidul vechi. Ulterior, el și prima doamnă Melania Trump au vizitat Biserica Sfântului Mormânt din apropiere, unde Hristos a fost îngropat după răstignire.

  Vizita de luni a fost dificilă în termeni diplomatici. Statele Unite nu recunosc oficial Vechiul Ierusalim ca parte a Israelului, deoarece acea porțiune a orașului se află dincolo de linia de armistițiu din 1949, care a împărțit efectiv vechiul Mandat Palestinian dintre Israel și teritoriile anexate Egiptului și Iordaniei.

  Israel a pretins tot Ierusalimul în 1967 și l-a proclamat capitala în 1980. Statele Unite nu au recunoscut oficial acest lucru. Una dintre promisiunile de campanie ale lui Trump a fost aceea de a muta ambasada SUA din Ierusalim, pe care el a numit-o "capitala veșnică a națiunii evreiești". Cu toate acestea, administrația americana nu s-a grăbit să facă acest lucru.

  Zidul de Vest, cunoscut în ebraică drept HaKotel HaMa'aravi, face parte din zidul de susținere din jurul Templului Munte, o clădire construită de regele Irod cel Mare, acum 2 000 de ani. Templul construit asupra lui a fost distrus de către romani în anul 70.

  Astăzi, muntele găzduiește două moschei, Al-Aqsa și Dome of the Rock, în timp ce Zidul de Vest este cea mai apropiată locație față de fostul templu unde evreii au voie să se roage.

  Тема:
  SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (48)

  Tematic

  Iranul lansează noi acuzații la adresa SUA după vizita lui Trump în Arabia
  Atac la Tel Aviv la o oră de la aterizarea lui Trump
  Trump în Arabia Saudită. S-a semnat cel mai mare acord din istoria SUA
  Congressman SUA: "Putin îl plătește pe Trump! Jur pe Dumnezeu!"
  Persoana care îl va înlocui pe Trump la președinția SUA în cazul unei demiteri
  Bloomberg: Trump a pierdut banii bogaților lumii într-o singură zi!
  Putin: oferim Congresului SUA transcrierea discuției dintre Trump și Lavrov
  Informația secretă pe care Trump i-a transmis-o lui Lavrov
  Trump spune că are "drept absolut" să împartă informații cu Rusia
  Acuzație gravă: Trump a dezvăluit personal informații secrete rușilor
  Tagurile:
  Zidul de Vest, președinte, Donald Trump, SUA, Ierusalim


  Știrile Zilei