13:53 23 Ianuarie 2018
Chişinău-7°C
În direct
  Armata germană

  Germania își face armată cu România

  © AP Photo / Sava Radovanovic
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  20922

  Germania face un pas radical în direcţia realizării unei armate europene, fără să stârnească mare interes politic, după ce a anunţat o integrare a forţelor armate cu Cehia şi România.

  BUCUREȘTI, 23 mai — Sputnik. Ideea unei armate europene este o fantezie, cât şi o „sperietoare" pentru ţările UE, scrie Business Insider.

  Multe state din UE susţin că o forţă comună de apărare este necesară pentru a ridica poziţia în lume a Europei, dar britanicii şi-au exprimat oroarea cu privire la o potenţială alianţă militară care să fie rivală NATO.

  Germania, România şi Cehia au făcut un pas radical în direcţia realizării unei armate europene. România şi Cehia vor integra o brigadă în armata Germaniei. Brigada Mecanizată 81 „General Grigore Bălan", care este dislocată în garnizoana Bistriţa, se va alătura Diviziei Forţelor de Răspuns Rapid a Bundeswehr, iar Brigada 4 de Desfăşurare Rapidă a Cehiei, care a participat la operaţiunile militare din Afganistan şi Kosovo, va deveni parte din Divizia 10 Armată a Germaniei.

  „Guvernul german demonstrează că este deschis să acţioneze în direcţia integrării militare europene — chiar dacă alţii de pe continent nu sunt", a declarat profesorul de politică internaţională Carlo Masala de la Universitatea Bundeswehr.

  Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat în mod repetat ideea unei armate europene, dar a fost adeseori luată în râs de liderii Uniunii Europene. Dar scopul armatei UE nu ar fi, potrivit Germaniei, acela de a se distanța de NATO. Din contră.

  „Germanii au realizat că trebuie să umple găurile care există în forţele tereste ale Bundeswehrului tocmai pentru a obţine influenţă politică şi militară în NATO", a declarat Justyna Gotkowska, o analistă pe securitate nord-europeană de la think-tank-ul polonez Centru pentru Studii Estice.

  Pentru Germania, cea mai mare şansă o reprezintă obţinerea sprijinului din partea partenerilor juniori pentru a-şi întări rapid armata. Se urmărește astfel o evitare a prăbușirii complete a securității europene.

  „Este o încercare de a preveni o prăbuşire completă a securităţii comune europene", a declarat Carlo Masala.

  Puterea militară germană este cu mult în spatele Franţei şi Marii Britanii. Pentru România şi Cehia, această iniţiativă reprezintă o metodă de a creşte implicarea germanilor în securitatea Europei.

  Interesant este că Marea Britanie şi Franţa nu s-au arătat disponibile pentru a prelua conducerea asupra securităţii Europei. Franţa este o putere militară, dar s-a arătat ezitantă faţă de eforturile multinaţionale ale NATO, în vreme ce britanicii s-au opus dur şi chiar au lansat ameninţări împotriva unei armate a UE.

  Tematic

  De frica invaziei rusești, suedezii vor atrage femeile în armată
  Tagurile:
  România, Germania
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei