09:43 19 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.54
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Sediul central al Băncii Central Europene

  Expert italian: "Căderea Euro este inevitabilă"

  © AFP 2019 / Daniel Roland
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  61130

  Viitorul Uniunii Europene ca proiect politic este incert, iar prăbușirea monedei Euro este doar o chestiune de timp, potrivit economistului italian Antonio Maria Rinaldi.

  BUCURESTI, 29 mai — Sputnik. Italia a fost un avid susținător al monedei Euro încă de la începutul lansării acesteia, scrie Sputnik International.

  Cu toate acestea, experiența economică din ultimii ani arată că Italia ar fi trebuit să urmeze Marea Britanie în păstrarea monedei proprii. Sprijinul public al Italiei pentru Euro este scăzut, în comparație cu alte tari din zona euro. Conform unui studiu al Comisiei Europene realizat în 2016, doar 53% din italieni susțin moneda euro.

  În plus, preocupările legate de viitorul monedei euro în Italia cresc din cauza creșterii mișcării Cinci stele, un partid anti-constituțional și populist condus de actorul Beppe Grillo. Experții și analiștii sunt preocupați de faptul că partidul ar putea câștiga alegerile italiene anul viitor. Grillo a promis în repetate rânduri că va organiza un referendum privind retragerea Italiei din zona euro.

  Într-un interviu acordat Sputnik Italia, Antonio Maria Rinaldi, profesor de economie la Universitatea Gabriele d'Annunzio din Pescara, a spus ca moneda euro nu ar trebui luată separat de problema integrării europene.

  "În prezent, se discută despre concepția unei Europe cu mai multe viteze, însă nu este vorba despre euro. Această inițiativă înseamnă existența a două grupuri de țări UE care ar trebui să se integreze la diferite niveluri, însă Bruxelles nu dorește două monede europene diferite pentru națiunile mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate", a spus Rinaldi.

  În februarie, Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a reafirmat că "euro este irevocabil", comentând indirect solicitările unor politicieni europeni de a dezmembra zona euro.

  "Draghi este viclean. Când vine vorba de o monedă unică fără o asociație politică este întotdeauna un eșec. De exemplu, Statele Unite au introdus o monedă unică după integrarea politică, așa cum s-a întâmplat în Italia cu lira. Este inevitabilă și este doar o chestiune de timp. Ca lider al actualei UE, Germania nu este interesată să creeze o nouă uniune politică cu țările interesate", a spus Rinaldi.

  Economistul a menționat că, în situația actuală, euro este un factor negativ pentru multe dintre economiile europene.

  "Ca urmare, suntem martorii creșterii așa-numitelor mișcări populiste din Europa. În același timp, guvernele europene sunt foarte conservatoare și nu doresc schimbări. Integrarea politică și moneda unică au fost concepute ca un proiect pentru oameni. De fapt, ele servesc interesele marilor grupuri industriale", a subliniat economistul italian.

  Potrivit lui Rinaldi, rădăcina problemei este mult mai amplă decât starea în care se află euro sau părăsirea zonei euro. Este vorba despre necesitatea de a transforma întregul proiect european, deoarece au fost făcute mai multe "greșeli grave" în timpul punerii sale în aplicare.

  Tematic

  UE va forța România să adopte moneda euro până în 2025
  Grindeanu: Când va trece România la moneda euro
  Criptovaluta, moneda care te scutește de taxe, a ajuns în Moldova
  Europarlamentar: UE șantajează țările membre, iar moneda Euro a fost o greșeală
  Putin: UE a greșit cu moneda Euro. Economiile țărilor erau prea diferite
  Tagurile:
  voință politică, inevitabil, euro, cădere, UE


  Știrile Zilei