09:12 19 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.54
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Sediul central al Pentagonului

  BREAKING: Pentagonul derulează doua proiecte în România. Măsuri în Europa de Est

  © AFP 2019 / STAFF
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  8701

  Pentru anul 2018, administrația de la Washington a propus o creștere de 1,35 miliarde de dolari a bugetului alocat de Pentagon pentru apărarea României, Poloniei, Bulgariei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

  BUCURESTI, 29 mai — Sputnik. Un document oficial al Ministerului american al Apărării afirma ca, pentru anul 2018, administrația americană a propus o creștere a bugetului European Reassurance Initiative (ERI), scrie Agerpres.

  Bugetul European Reassurance Initiative a fost lansat pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite față de integritatea teritorială a tuturor celor 28 de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice, pe fondul creșterii "amenințării" din partea Rusiei. Bugetul a crescut la 4,777 miliarde de dolari, față de 3,419 miliarde de dolari în anul 2017.

  Fondurile solicitate de Pentagon includ și două proiecte în România. Unul este în valoare de 3 milioane de dolari, pentru modernizarea infrastructurii utilităților în baza de la Câmpia Turzii. Al doilea proiect este în valoare de 2,2 milioane de dolari, pentru baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

  "Activitățile finanțate prin ERI sporesc capacitatea și pregătirea forțelor SUA, ale aliaților și ale partenerilor regionali, permițând un răspuns rapid în eventualitatea oricărei agresiuni din partea unui adversar regional contra teritoriului suveran al țărilor NATO'', se menționează în documentul citat.

  În anul 2018, la exercițiile militare și la pre-poziționarea de trupe vor lua parte 6.850 de militari americani, printre care 6.471 din forțele terestre și 379 din forțele aeriene.

  Propunerea Pentagonului pentru bugetul ERI în anul 2018 include si 150 de milioane de dolari ca sprijin direct pentru Ucraina.

  Tematic

  Trump forțează Pentagonul să-și revizuiască strategia față de Statul Islamic
  Pentagonul a încălcat armistiţiul în Siria. Rusia şi SUA, la un pas de război
  Document: Pentagonul a plătit o firmă de PR pentru propagandă teroristă
  Pentagonul a investit 147 de milioane de dolari în tehnologiile hipersonice
  Scandal în SUA. Fostul şef al Pentagonului acuză NATO
  Tagurile:
  buget local, Pentagon, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Bulgaria, Washington, Europa de Est, România


  Știrile Zilei