03:36 22 August 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.79
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.71
  Donald Tusk

  BREXIT, ultima oră: s-a publicat documentul drepturilor cetăţenilor UE

  © REUTERS / Yves Herman
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (545)
  1216751

  Acum câteva ore, UE a publicat documentul de negociere pentru Brexit care vizează drepturile cetăţenilor UE rezidenți în Marea Britanie

  BUCUREȘTI, 30 mai — Sputnik. Uniunea Europeană a publicat, marţi dimineața, două documente de negociere pentru Brexit. Acestea vizează drepturile cetăţenilor care locuiesc în Marea Britanie, scrie The Guardian.

  Francezul Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit, a elaborat aceste puncte de vedere "extrem de clare", după cum apreciază comentatorii britanici, cu doar zece zile înainte de alegerile generale din Marea Britanie și cu trei săptămâni înaintea debutului negocierilor Brexit (19 iunie).

  Primul document se numește "Principii esenţiale privind drepturile cetăţenilor" iar al doilea este "Principii esenţiale privind acordul financiar".

  În documentul "Principii esenţiale privind drepturile cetăţenilor" este descrisă protecţia pe care Uniunea Europeană o doreşte garantată pentru cele 3,5 milioane de cetăţeni UE rezidenți în Marea Britanie dar și pentru cei circa 1,2 milioane de cetățeni britanici din UE.

  Concret, UE cere Marii Britanii garantarea a trei aspecte:

  - actualii şi viitorii membri ai familiilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie vor avea dreptul de a se stabili în UK, pe o perioadă nedeterminată după Brexit, dar numai după cinci ani după o rezidenţă continuă;

  - studenţii din afara Marii Britanii vor beneficia de dreptul de muncă după terminarea studiilor, fără a fi vizați la legea imigraţiei (cu modificări post Brexit).

  - Marea Britanie va contribui și după martie 2019 la fondul de pensii pentru foştii angajaţi şi oficiali UE.

  Tot la acest capitol, din perspectiva documentului, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) va avea competenţe depline în privința disputelor privind drepturile cetăţenilor, în timp de Comisia Europeană va monitoriza respectarea înțelegerilor și hotărârilor de către Londra pe acest subiect.

  În privința mult polemizatelor aspecte financiare, al doilea document nu stabileşte o sumă exactă pentru Brexit, dar sunt menţionate 74 de instituţii UE (printre care Banca Europeană de Investiţii, Banca Centrală Europeană, Fondul European de Dezvoltare) la care Londra trebuie să continue să contribuie, în baza unor acorduri semnate cu statele membre UE.

  Reamintim că mai mulți lideri de la Londra au refuzat pretențiile financiare exprimate de reprezentanți europeni, dar și de șefi ai statelor și guvernelor occidentale. De comentat că documentul prim nu pune probleme reale Londrei, în pofida unor declarații electorale recente; cel de-a doilea însă ar putea duce la o întrerupere cel puțin temporară a negocierilor.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (545)

  Tematic

  Brexit: copiii nenăscuți ai cetățenilor UE, dreptul de a rămâne în Regatul Unit
  Europenii pleacă din Marea Britanie de frica Brexit
  Brexit: va fi introdusă o taxă uriaşă anti-imigranţi
  Ameninţare la adresa Marii Britanii: virusul „Brexit"
  UK are nevoie de 200 mii migranti pe an pentru a se salva de catastrofa Brexit
  Brexit: Muncitorii români, doriţi în Regatul Unit. Numărul lor a crescut din nou
  (VIDEO) Londra are soluţia pentru înlocuirea muncitorilor străini după Brexit
  Premierul britanic: Vom folosi Brexit pentru a consolida drepturile muncitorilor
  Tagurile:
  drepturile cetățenilor, document, Brexit, UE, Marea Britanie


  Știrile Zilei