02:36 21 Ianuarie 2018
Chişinău-1°C
În direct
  Donald Trump

  Mesajul lui Trump către NATO în caz de război cu China

  © REUTERS/ Jonathan Ernst
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  38753

  Comentând solicitările lui Donald Trump potrivit cărora țările UE din NATO să-și mărească cheltuielile de apărare și să-și îndeplinească obligațiile financiare, amiralul turc, Soner Polat, a declarat pentru Sputnik că SUA doresc să fie sprijinite de un bloc formidabil în eventualitatea unei confruntări cu China sau cu oricare alta putere mondiala.

  BUCUREȘTI, 30 mai — Sputnik. Remarcile recente ale președintelui american Donald Trump referitoare la faptul ca statele membre ale NATO nu își îndeplinesc obligațiile financiare și este necesar sa își sporească cheltuielile pentru propria apărare la cel puțin 2% din PIB au generat discuții aprinse în Turcia, informează Sputnik International.

  Fostul șef al Serviciilor de Informații din Marina Turcă și fost șef al Departamentului de Informații Externe al Statul Major, Soner Polat, a declarat pentru Sputnik Turcia că cererea Statelor Unite de a spori cheltuielile de apărare ale statelor NATO este un instrument de exercitare a presiunii asupra acestor țări pentru a-și consolida propriile poziții.

  Expertul turc spune ca cererea SUA se bazează pe convingerea că țări precum Norvegia, care și-au îmbunătățit nivelul de trai din cauza securității garantate de NATO, ar trebui să plătească pentru securitatea garantata.

  "În al doilea rând, SUA vor să fie sprijinite de un bloc NATO formidabil în cazul confruntării cu China sau cu orice altă putere în viitorul apropiat", a adăugat amiralul turc.

  El a remarcat că unele țări, inclusiv Germania și Franța, și-au exprimat nemulțumirea față de SUA, in timp ce alte țări, precum Olanda și Polonia, sunt mai rezervate.

  Scopul SUA este să câștige sprijin în sfera militară și politică. Acesta este motivul pentru care utilizează bugetul de apărare ca instrument de presiune asupra Europei.

  "Așa-numitul "stat adânc" (termen folosit pentru guvernarea din umbra) îl obligă pe Trump să acționeze în interesul său și îl împinge spre strategia politică americană binecunoscută și folosită de mult", a spus Soner Polat.

  El a mai precizat că dacă Trump ar fi putut să-și definească propria strategie, el ar fi urmat o politică mai moderată, axată pe problemele interne. Cu toate acestea, guvernul Statelor Unite nu a fost de acord cu acesta și, prin urmare, l-a forțat pe Trump să rămână pe vechea linie a politicii externe. Din acest motiv Trump a trebuit să consolideze presiunea asupra Europei.

  "Ideea SUA este sa escaladeze tensiunile pe continent și să împingă NATO și Rusia într-o confruntare. Asta ar permite SUA să-și întărească pozițiile împotriva Europei în sferele geopolitice și militare", a concluzionat fostul director al Serviciilor de Informații din Marina Turcă.

  O astfel de politică înseamnă că SUA vrea să se întoarcă în vremurile Războiului Rece. Cu toate acestea, Europa se opune. Nu este nimic nou aici, a spus Soner Polat. Acest lucru se întâmplă deja de 20 sau chiar 30 de ani.

  Tematic

  Trump: mai multe state NATO au acceptat să-și sporească contribuțiile
  Trump și-a criticat aliații la adunarea NATO
  Analist: Donald Trump a predat omenirea în mâinile Chinei
  Trump este primul președinte SUA care se roagă la Zidul de Vest din Ierusalim
  Trump în Arabia Saudită. S-a semnat cel mai mare acord din istoria SUA
  Tagurile:
  război, Mesaj, NATO, Donald Trump, China
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei