15:15 23 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.68
 • USD17.99
 • RUB0.24
 • RON4.40
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  15030

  Șapte state – Bahrein, Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Libia și Maldive au întrerupt relațiile diplomatice cu Qatarul.

  BUCUREȘTI, 5 iun — Sputnik. Scandalul diplomatic reprezintă o continuare a unui scandal informational declanșat în luna mai. 

  Pe 23 mai, agenția de știri din Qatar, QNA, a publicat o declarație a emirului țării Tamim al Thani în care spune că intenționează să recheme ambasadorul țării din Arabia Saudită și să normalizeze relațiile cu Iranul. 

  Ulterior, autoritățile din Qatar au declarat că site-ul agenției de știri a fost spart, însă Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Yemen nu s-au lăsat convinse. De asemenea, Dohu a fost învinuită de susținerea grupărilor Al Qaeda și Statul Islamic.

   

  Luni dimineața, Bahrein a anunțat despre întreruperea relațiilor diplomatice cu Qatar, învinuind Dohu de destabilizarea situației din țară. În scurt timp, despre acțiuni similar au anunțat la Riad, Cairo, Abu-Dhabi, acestora alăturându-se guvernele din Yemen, Libia și Maldive. 

  Arabia Saudită a anunțat că toți cetățenii Qatarului trebuie să părăsească teritoriul țării timp de 14 zile, iar postului Al Jazeera, un canal din Qatar, ar urma să fie retrasă licența de transmisie. 

  Toate punctele vamale de la frontiera cu Qatarul au fost închise și a fost încetată orice comunicare maritimă sau aeriană, iar băncile egiptene și-au încetat orice activitate cu această țară. 

  Ministerul de Externe al Egiptului și-a motivate ruperea relațiilor diplomatice cu Qatar de eșuarea tentativelor de convingere a acestui stat să renunțe la sprijinirea organizațiilor teroriste în frunte cu "Frăția Musulmană". De asemenea, autoritățile egiptene afirmă că Dohu promovează ideile organizațiilor Al Qaeda și Statul Islamic și susțin atentatele teroriste de pe peninsula Sinai. 

  La rândul său, Ministerul de Externe al Qatarul a respins toate învinuirile de imixtiune în problemele politice interne din statele arabe și de susținerea organizațiilor teroriste.

  Tagurile:
  Scandal diplomatic, Terorism, Relații diplomatice, Statul Islamic, Qatar, Arabia Saudită

  Știrile Zilei