11:10 24 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  Arestat

  Se creează "Procurorul public european" - ce state refuză să ia parte

  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  77920

  România și alte 19 state membre ale Uniunii Europene au convenit înființarea biroului procurorului public european

  BUCUREȘTI, 8 iun — Sputnik. Acum câteva ore, la Luxemburg, s-a decis, în conformitate cu mecanismul cooperării consolidate, înființarea Biroului Procurorului Public European (EPPO), instituție care menită să ancheteze cazuri penale transfrontaliere care afectează interesele Uniunii Europene.

  Decizia de la Luxemburg a fost luată în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE (JAI). Acest birou va funcționa în 20 de state UE, cele care au convenit crearea EPPO.

  Cele 20 de state care doresc crearea acestei instituții sunt Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Italia și Austria ultimele două nefiind printre inițiatori ci achiesând ulterior la inițiativă.

  Pe scurt, noul Procuror EPPO va avea autoritatea de a ancheta și pune sub acuzare în cazurile de fraudă cu fonduri UE și de alte fapte penale care afectează interesele financiare ale Uniunii, consemnează Agerpres.

  EPPO va avea în Luxemburg "Nivelul central", un "procuror-șef european", și procurori europeni delegați în statele membre, care vor lucra pe baza legislației țărilor respective.

  Interesant este că un număr de țări UE nu au acceptat ideea procurorului european. Acestea sunt printre cele mai bine cotate ca nivel de trai și dezvoltare economică — Danemarca, Ungaria, Irlanda, Malta, Olanda, Polonia și Suedia, la care se adaugă Marea Britanie.

  De menționat și că funcționarea EPPO va avea nevoie de consimțământul Parlamentului European.

  Tematic

  Procurorii sunt pe punctul să confiște ambasada SUA
  Procurorul general și șefa DNA s-au impus la discuția cu ministrul Justiției
  Procurorii pregătesc un nou dosar pe numele lui Vladimir Filat
  Dacian Cioloș dat pe mâna procurorilor
  Cine ar putea fi viitorul procuror general al Moldovei
  Turcia: Sute de judecători și procurori au fost demiși
  Tagurile:
  procuror european
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei