21:56 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Westminster Bridge, Londra

  Brexit: efectele alegerilor din UK şi cum vor fi afectaţi muncitorii români

  © Photo : bridgesnotwalls.uk
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Ieșirea Marii Britanii din UE (300)
  556412

  Partidul Conservator s-a confruntat cu un eşec la alegerile parlamentare desfăşurate ieri în Marea Britanie. Alegerile anticipate, prin care May spera să-și întărească poziţia, au avut un rezultat neaşteptat, fiind considerat o înfrângere pentru conservatori. În această situaţie complicată, cum va fi afectat Brexit?

  BUCUREŞTI, 9 iun — Sputnik. Conservatorii din Marea Britanie nu au obţinut majoritatea de care aveau nevoie în Parlament, pentru aceasta ar fi fost nevoie de 326 de voturi, însă ei au obţinut doar 314 mandate.

  Acest lucru complică situaţia. Secretarul pentru Brexit, David Davis, a spus că, dacă Partidul Conservator pierde majoritatea la alegerile generale, rezultatul ar putea însemna pierderea de către partid a mandatului său de a scoate Marea Britanie de pe piața unică.

  „Am spus că vrem să părăsim uniunea vamală și piața unică, dar să avem acces la ele și să avem o relație specială cu Europa", a declarat acesta pentru Sky News la ora 2 dimineața, în noaptea alegerilor.

  Imediat după publicarea exit-pollului, Lira a scăzut la 1.26 dolari — aproximativ la cât scăzuse şi pe 18 aprilie, când au fost anunţate alegeri anticipate, potrivit ITV News.

  De asemenea, în Hong Kong, acțiunile HSBC au scăzut cu 1%, piețele gri sugerează că se aşteaptă ca indicele FTSE-100 al bursei din Londra să deschidă în scădere cu 20-30 de puncte. Se întrevede o perioadă de haos politic.

  Pe fondul incertitudinii evidente, întrebarea pe care investitorii şi-o pun este care va fi situaţia în legătură cu Brexit.

  Negocierile urmează să înceapă în două săptămâni și nu este deloc sigur că prim-ministrul care a declanșat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona va sta la masa negocierilor.

  Care va fi acum poziția Marii Britanii cu privire la imigrație? Va rămâne controlul asupra frontierelor o prioritate? Îşi va menţine Marea Britanie planul de a părăsi piața unică? Va ieşi realmente Marea Britanie din UE?

  Conservatorii sunt însă cel mai mare partid din Parlament, având cu cel puțin 50 de locuri mai mult decât laburiştii. Formarea unei coaliţii este posibilă.

  În privinţa negocierilor cu UE privind Brexit, este puţin probabil ca situaţia politică incertă din Regatul Unit să schimbe poziţia principală a UE, însă având în vedere rezultatul final concretizat prin lipsa majorităţii în Parlament, oficialii de la Bruxelles nu vor ști cu cine vor negocia, când va fi pregătită Marea Britanie pentru negocieri sau dacă direcţia politică va corespunde cu cea trasată de Theresa May înainte de alegeri, scrie Financial Times.

  În funcţie de cine va deţine mandatul pentru negocierile legate de Brexit, se va lămuri şi situaţia cu privire la drepturile muncitorilor din Marea Britanie, inclusiv ale muncitorilor români. Manifestele celor două partide principale sunt totuşi destul de vagi cu privire la detaliile legate de acest subiect, însă ambele partide şi-au afirmat angajamentul de a proteja lucrătorii. Însă, în privinţa imigraţiei, Theresa May a promis să taxeze companiile cu 2000 de lire sterline pe an pentru fiecare imigrant calificat din afara UE pe care îi angajează. De asemenea, în manifestul conservator se promite reducerea imigrației nete în Marea Britanie la zeci de mii pe an.

  Pe de altă parte, laburiştii au spus că vor renunțarea la planul Brexit al doamnei May, care prevede părăsirea pieței unice și a uniunii vamale şi garantarea în mod unilateral a drepturilor rezidenților UE înainte de începerea discuțiilor.

  Тема:
  Ieșirea Marii Britanii din UE (300)

  Tematic

  Brexit: un nou sistem de vize pentru muncitorii necalificați
  Brexit şi muncitorii din Marea Britanie. O viitoare criză în construcţii?
  Brexit, sondaj surpriză - "Pretențiile pentru cetățenii UE sunt ridicol de mari"
  BREXIT, ultima oră: s-a publicat documentul drepturilor cetăţenilor UE
  Brexit: copiii nenăscuți ai cetățenilor UE, dreptul de a rămâne în Regatul Unit
  Europenii pleacă din Marea Britanie de frica Brexit
  Brexit: va fi introdusă o taxă uriaşă anti-imigranţi
  Tagurile:
  muncitori, români
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1276
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1164