03:06 21 Februarie 2018
Chişinău-3°C
În direct
  Bandiera della Catalogna

  Președintele Cataloniei: referendum pentru independența regiunii

  © REUTERS/ Paul Hanna
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Referendumul pentru independența Cataloniei (22)
  4110

  Catalonia va organiza un referendum unilateral, pe 1 octombrie 2017, privind independența, dacă nu ajunge la un acord cu guvernul central pentru o consultare, a declarat președintele regiunii autonome Catalonia, Carles Puigdemont Casamajo.

  BUCURESTI, 9 iun — Sputnik. Pe 24 mai, Carles Puigdemont Casamajo a trimis o scrisoare Prim-ministrului Mariano Rajoy, invitându-l să înceapă negocierile cu privire la termenii și condițiile referendumului în care cetățenii Cataloniei vor decide viitorul politic al regiunii, scrie Sputnik International

  Pe 25 mai, Rajoy a refuzat să țină astfel de discuții.

  "În îndeplinirea mandatului democratic, astăzi am organizat un Consiliu Executiv extraordinar care să ratifice în comun exercitarea dreptului legitim la autodeterminarea unei națiuni de o mie de ani, precum Catalonia, printr-un referendum care va avea loc pe 1 octombrie", a declarat Puigdemont reporterilor.

  În septembrie 2016, Puigdemont a promis că va face tot posibilul pentru semnarea unui acord privind independența față de Spania. La scurt timp, Parlamentul catalan a votat în favoarea a două rezoluții: una care a cerut guvernului regional să organizeze un referendum privind independența în toamna anului 2017, iar al doilea, care vizează coordonarea comportamentului comunității autonome cu autoritățile centrale spaniole.

  În martie, Catalonia a aprobat un proiect de buget care include o alocare de 5,8 milioane de euro (6,2 milioane de dolari) pentru pregătirile referendumului de independență din acest an. Guvernul spaniol a decis să conteste bugetul și a lansat o investigație asupra acțiunilor guvernului Cataloniei.

  Pe 9 noiembrie 2014, aproximativ 80% din catalanii care au participat la un referendum provizoriu privind statutul regiunii din Spania au votat în favoarea independentei.

  Madridul a declarat referendumul neconstituțional.

  Тема:
  Referendumul pentru independența Cataloniei (22)
  Tagurile:
  Independenta, Referendum, Catalonia, Spania
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei