21:56 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Bandiera della Catalogna

  Președintele Cataloniei: referendum pentru independența regiunii

  © REUTERS / Paul Hanna
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Referendumul pentru independența Cataloniei (23)
  4810

  Catalonia va organiza un referendum unilateral, pe 1 octombrie 2017, privind independența, dacă nu ajunge la un acord cu guvernul central pentru o consultare, a declarat președintele regiunii autonome Catalonia, Carles Puigdemont Casamajo.

  BUCURESTI, 9 iun — Sputnik. Pe 24 mai, Carles Puigdemont Casamajo a trimis o scrisoare Prim-ministrului Mariano Rajoy, invitându-l să înceapă negocierile cu privire la termenii și condițiile referendumului în care cetățenii Cataloniei vor decide viitorul politic al regiunii, scrie Sputnik International

  Pe 25 mai, Rajoy a refuzat să țină astfel de discuții.

  "În îndeplinirea mandatului democratic, astăzi am organizat un Consiliu Executiv extraordinar care să ratifice în comun exercitarea dreptului legitim la autodeterminarea unei națiuni de o mie de ani, precum Catalonia, printr-un referendum care va avea loc pe 1 octombrie", a declarat Puigdemont reporterilor.

  În septembrie 2016, Puigdemont a promis că va face tot posibilul pentru semnarea unui acord privind independența față de Spania. La scurt timp, Parlamentul catalan a votat în favoarea a două rezoluții: una care a cerut guvernului regional să organizeze un referendum privind independența în toamna anului 2017, iar al doilea, care vizează coordonarea comportamentului comunității autonome cu autoritățile centrale spaniole.

  În martie, Catalonia a aprobat un proiect de buget care include o alocare de 5,8 milioane de euro (6,2 milioane de dolari) pentru pregătirile referendumului de independență din acest an. Guvernul spaniol a decis să conteste bugetul și a lansat o investigație asupra acțiunilor guvernului Cataloniei.

  Pe 9 noiembrie 2014, aproximativ 80% din catalanii care au participat la un referendum provizoriu privind statutul regiunii din Spania au votat în favoarea independentei.

  Madridul a declarat referendumul neconstituțional.

  Тема:
  Referendumul pentru independența Cataloniei (23)
  Tagurile:
  Independenta, Referendum, Catalonia, Spania
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1278
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1164