20:01 18 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Alegeri în Franța

  Duminică în Franța va avea loc primul tur al alegerilor parlamentare

  © Sputnik / Irina Kalachnikova
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  27 0 0

  Nu au trecut nici două luni de la alegerile prezidențiale din Franța, iar francezii sunt chemați iarăși la urne, de această dată pentru a-și alege deputații în Adunarea Națională (camera inferioară a parlamentului francez)

  BUCUREȘTI, 10 iun — Sputnik. Francezii urmează să aleagă 577 de deputați dintre cei aproape 8 mii de candidați.

  În Franța deputații sunt aleși în Parlament în baza sistemului majoritar, în circumscripții uninominale. Candidatul care a acumulat în primul tur majoritatea absolută de voturi (50% + 1) devine deputat, iar dacă niciunul dintre candidați nu învinge în turul întâi, urmează turul al doilea, în care se duelează primii doi candidați care au cele mai înalte rezultate sau toți candidații pentru care au votat mai mult de 12,5% din participanții la votare. În turul doi devine învingător cel care acumulează majoritatea simplă de voturi.

  La aceste alegeri ordinea și securitatea va fi asigurată de 50 de mii de polițiști și jandarmi, precum și militari implicați în operațiunea Santinelle.

  Potrivit sondajelor, favorita acestei curse electorale este formațiunea politică „Republica, înainte", care l-a susținut pe Macron în alegerile prezidențiale. Aceasta a făcut coaliție cu „Mișcarea democratică" și împreună ar putea să acumuleze circa 30 la sută din sufragii. Pe locul doi în sondaje se poziționează „Republicanii", care ar putea acumula aproximativ 23 la sută, iar Frontul Național condus de Marine Le Pen ar putea s acumuleze circa 17 la sută.

  Dacă datele acestor sondaje se vor adeveri, atunci coaliția care îl susține pe președintele Macron ar putea să obțină de la 390 până la 577 de locuri în Camera inferioară a parlamentului francez.

  Tematic

  Marea Britanie riscă noi alegeri parlamentare anticipate
  Tagurile:
  Turul întâi, Candidați, Camera inferioară, Alegeri parlamentare, Franța


  Știrile Zilei