21:58 23 Mai 2018
Chişinău+ 26°C
În direct
  Manifestații în susținerea aderării statului Puerto Rico în componența SUA

  Un stat din America Latină devine stat al SUA. Iată al 51-lea stat american

  © REUTERS / Alvin Baez
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  12721

  Duminică, numărul oficial de voturi pentru plebiscitul din Puerto Rico a arătat un sprijin copleșitor pentru integrarea în SUA, deși adăugarea unei alte steluțe pe steagul american s-ar confrunta cu o opoziție acerbă în Congres.

  BUCUREȘTI, 12 iun — Sputnik. Siteul guvernamental pentru referendum, cel de-al cincilea din din 1967 încoace, a arătat că 97% din cei aproximativ 485.000 de votanți au optat în favoarea devenirii celui de-al 51-lea stat american, scrie Business Insider.

  Voturile au fost numărate și rezultatul așteptat este puțin probabil să schimbe eticheta Puerto Rico ca teritoriu american, o mișcare care ar necesita aprobarea Congresului SUA.

  Ricardo Rossello a făcut campanie pentru alegătorii eligibili ai insulei. Insula are datorii de 70 de miliarde de dolari, o rată a sărăciei de 45%, școli slab performante și sisteme de pensii și de sănătate aproape insolvabile.

  Situația politică tulburătoare din Puerto Rico, datând de la achiziția sa de către SUA în 1898, a contribuit la criza economică care a împins statul sud-american în cel mai mare faliment. Puerto Rico a aparținut Spaniei până în 1898.

  "Am votat pentru statalitate. Chiar dacă este încă departe, este singura noastră speranță", a declarat Armando Abreu, un pensionar în vârstă de 74 de ani.

  Cei în favoarea statalității speră că noul statut va pune insula pe o poziție egală cu cele 50 de state americane, oferindu-le mai mult acces la fonduri federale și dreptul de a vota președintele american.

  Tematic

  Noi reguli pentru acordarea vizei SUA
  Tagurile:
  Puerto Rico
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei