06:11 20 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Manchester

  Libia: Atacul din Manchester a fost planificat cu luni înainte

  © AFP 2019 / Oli Scarff
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Atentatul terorist de la Manchester (13)
  246 0 0

  Atentatul din Manchester, care a avut loc pe 22 mai, a fost planificat încă din luna decembrie, au anunțat autoritățile libiene. Mai mult decât atât, acestea l-au urmărit pe teroristul Salman Abedi de mai multă vreme și au informat despre asta Regatul Unit

  BUCUREȘTI, 13 iun — Sputnik. Libia l-a urmărit ultima lună pe agresorul din Manchester, scrie Sputnik France, cu trimitere la BBC, care face referire la o sursă din Forțele speciale de descurajare din interiorul Ministerului libian de Interne (RADA Forțele Speciale de descurajare). Potrivit unuia dintre oficiali Ahmed Ben Salem, atacul a fost planificat încă din decembrie.

  Autoritățile libiene au mai adăugat că l-au urmărit nu doar pe teroristul Salman Abedi, dar și pe tată și fratele acestuia. Fratele teroristului, Hashim Abedi, a recunoscut în detenție că a aderat la Daesh în 2015, a mai subliniat responsabilul libian.

  Tripoli a mai adăugat că Regatul Unit a fost informat despre pregătirea atentatului, însă cooperarea între serviciile de securitate libiene și cele britanice a fost foarte slabă și că aceasta trebuie îmbunătățită pentru a preveni alte cazuri.

  Cu toate acestea, autoritățile nu au evocat informațiile pe care le-au trimis Londrei.

  Cotidianul The Thelegraph scris anterior că fratele mai mic al atacatorului sinucigaș, Hashim Abedi, în vârstă de 20, a jucat un „rol semnificativ" în celula jihadistă care a vrut să arunce în aer convoiul șefului misiunii ONU în Libia în timpul vizitei acestuia la Tripoli, la începutul anului 2017.

  Un atentat sinucigaș a avut loc pe 22 mai, la Manchester Arena, în timpul unui concert al interpretei americane Ariana Grande. Atacatorul sinucigaș Salman Abedi, în vârstă de 22, a fost un fiu de refugiați libieni, născut în Marea Britanie. Anul trecut, el a mers de mai multe ori în patria sa, dar a vizitat și alte țări. Potrivit presei care fac referire la serviciile secrete, Abedi a avut legături clare cu rețeaua teroristă Al-Qaida și alte mișcări radicale.

  Gruparea teroristă Daech a revendicat atentatul soldat cu moartea a 22 de persoane, printre care 12 copii, dar și cu peste 100 de răniți. Spitalizate mai rămân 64 de persoane, iar 9 au fost date dispărute.

  Тема:
  Atentatul terorist de la Manchester (13)

  Tematic

  Breaking News: amenințare cu nou atentat la Manchester
  Atentatul din Manchester: "Nu putem proteja 100% orice țintă"
  (FOTO) Terifiant, despre atacul de la Manchester. „Era sânge şi piele peste tot"
  Situația din Manchester după atentatul terorist
  Explozie puternică la Manchester. Zeci de persoane ucise şi rănite
  Tagurile:
  Manchester, Marea Britanie, Libia, Londra
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei