06:37 19 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.54
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Steagurile Marii Britanii și Ubiunii Europene

  Brexit - Europa forțează revenirea Londrei

  © AFP 2019 / JUSTIN TALLIS
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (615)
  75300

  Liderii celor mai puternice state fac declarații care pot răsturna strategia și intențiile Marii Britanii

  BUCUREȘTI, 14 iun — Sputnik. După ce în cursul zilei de ieri, ministrul german al Finanțelor a acordat un interviu cunoscutului trust Bloomberg în care a declarat disponibilitatea Germaniei de a reprimi în UE Marea Britanie, mai mulți lideri europeni au venit cu declarații în același sens.

  Wolfgang Schaueble a făcut o declarație ce poate fi considerată epocală, având în vedere atitudinea rigidă de până acum a Germaniei: "UE așteaptă Marea Britanie înapoi cu brațele deschise".

  La doar câteva ore după difuzarea interviului menționat, aliatul principal al Germaniei, Franța, declara, chiar prin vocea președintelui Emmanuel Macron, că "ușa rămâne mereu deschisă".

  "Ușa va fi mereu deschisă pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană atât timp cât negocierea Brexit nu a fost încheiată", a declarat Macron, care însă a atras atenția că "odată pornite negocierile Brexit, este mult mai dificil să te întorci" — ne pomenind însă cuvinte ca "imposibil" sau "definitiv", care au făcut parte din retorica Bruxelles-ului.

  Azi dimineață, influentul lider liberal belgian Guy Verhofstadt, coordonatorul pentru Brexit din Parlamentul European, a declarat că Marea Britanie este binevenită să se răzgândească, să rămână în UE, "dar nu va beneficia de același rabat bugetar sau de excepții de la regulile UE". Declarația lui Verhofstadt face referire directă la intențiile manifestate de Macron, dar și la opiniile finanțistului șef al Germaniei.

  "Emmanuel Macron a vorbit despre o ușă deschisă, dacă Marea Britanie se răzgândește", a spus Guy Verhofstadt. "Dar va fi o ușă complet nouă, spre o nouă Europă, o Europă fără rabaturi, fără excepții complexe, cu puteri și unitate reale", a precizat Verhofstadt, în calitatea sa de negociator al Parlamentului European.

  După alte câteva ore de la declarația lui Guy Verhofstadt a venit rândul ministrului de Externe danez, Anders Samuelsen. Danemarca este "foarte deschisă" față de întoarcerea Marii Britanii.

  "Dacă britanicii se vor întoarce mâine și vor spune că vor să fie o parte din toate acestea, Danemarca este foarte deschisă față de o asemenea turnură a situației", a declarat Samuelsen într-o conferință de presă, citat de Agerpres

  Este de menționat însă că, în același timp cu aceste declarații, premierul britanic Theresa May a declarat că negocierile privind Brexit vor începe chiar de săptămâna viitoare. May nu se află însă în ceam mai fericită situație, conservatorii neînvingând majoritatea în Camera Comunelor, iar negocierile pentru sporirea susținerii parlamentare au fost întrerupte de incidentele de astăzi din Londra.

  De remarcat însă, așa cum anticipam în analiza de marți, greutatea care o va avea poziția vectorului economic al Europei, Germania — și felul în care celelalte state europene se aliniază în spatele Berlinului. 

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (615)

  Tematic

  Brexit: Statutul cetăţenilor UE în UK - pe ce loc se află pe agenda negocierilor
  Încep discuțiile despre Brexit. Ce spun liderii UE despre criza din UK
  Brexit: efectele alegerilor din UK şi cum vor fi afectaţi muncitorii români
  Plan urgent post-Brexit privind forţa de muncă. Sectoarele care vor fi afectate
  Brexit: un nou sistem de vize pentru muncitorii necalificați
  Tagurile:
  BREXIT, UE, UK, Marea Britanie, Germania


  Știrile Zilei