19:20 22 Aprilie 2018
Chişinău+ 22°C
În direct
  Armats siriană

  Pericol în Siria: ciocniri cu americanii, avion rusesc doborât, atac iranian!

  © Sputnik / Mikhail Voskresenskiy
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  110632

  Conflictele s-au intensificat, trupe susținute de marile puteri au început duminică lupte grele. Iranul a lansat pentru prima dată atacuri cu rachete cu rază medie.

  BUCUREȘTI, 19 iun — Sputnik. Ultimele ore au adus două premiere extrem de periculoase. Prima — un avion Suhoi 22, de fabricație rusească, aparținând forțelor guvernamentale siriene, a fost doborât de un avion al coaliției conduse de SUA.

  "Un avion sirian de tip SU-22 a aruncat bombe în apropierea combatanților susținuți de coaliție, la sud de Raqqa, și, în virtutea regulilor noastre de angajare și legitimă apărare, (…) aparatul a fost imediat doborât de un avion american F/A-18E Super Hornet", se precizează într-un comunicat al comandamentului coaliției.

  În cusul zilei de ieri, alianța "arabo-kurdă" susținută de SUA a atacat forțele guvernamentale siriene în provincia Raqqa, din nordul Siriei.

  În același timp, tot ieri, s-a înregistrat o a doua premieră, un atac cu rachete al Gardienilor Revoluției, armata de elită a Iranului. Atacul a fost lansat din vestul Iranului, mai multe rachete lovind baze teroriste din regiunea Deir Ezzor din Siria, controlată Statul Islamic.

  "Rachete cu rază medie de acțiune au fost trase din provinciile Kermanshah și Kurdistan. Un mare număr de teroriști au fost uciși iar echipamentele și armele lor au fost distruse", se afirmă în comunicatul Gardienilor Revoluției, transmite Agerpres.

  Gardienii Revoluției au declarat că aceste tiruri cu rachete sunt represalii la atentatele comise pe 7 iunie la Parlamentul și la mausoleul ayatolahului Khomeini din Teheran. Atentatele s-au soldat cu 17 morți și au fost revendicate de Statul Islamic.

  Deși Iranul luptă în Irak și Siria alături de trupele guvernamentale ale celor două țări contra grupărilor rebele și jihadiste, atacul pornit de pe teritoriul iranian este o premieră. Este de presupus că puternica armată iraniană va folosi și alte baze sau poziții pentru a trage asupra locațiilor islamiștilor și rebelilor din Siria, unii dintre aceștia fiind susținuți de coaliția condusă de SUA.

  Tematic

  Teroriștii ISIS părăsesc orașul Raqqa din Siria. Încă o victorie a Armatei Ruse
  (VIDEO) Marina Rusă a distrus toate obiectivele ISIS de lângă Palmyra, Siria
  Mai mulți oameni pașnici uciși de coaliția condusă de SUA în Siria
  În Siria s-a născut Vladimir Putin
  Rusia, Turcia și Iran semnează Memorandumul privind Siria
  Tagurile:
  americani, rachete iraniene, avion rusesc, Siria
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei