23:25 14 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.52
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.72
  'Migrants Welcome Here' banner hanging over Westminster Bridge, London

  Alertă Brexit: Drepturile cetățenilor UE din UK, tratate "neserios și injust"

  Getty Images / Leon Neal
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (615)
  221130

  La Bruxelles, premierul Theresa May a omis să se pronunțe despre domenii extrem de importante, a fost criticată dur de apărătorii rezidenților UE din Marea Britanie

  BUCUREȘTI, 23 iun — Sputnik. Prezenta la summit-ul european de la Bruxelles, Theresa May a repetat binecunoscuta sa asigurare că "Marea Britanie nu va obliga niciun cetățean al UE să părăsească teritoriul său după data efectivă a Brexit-ului". Concret însă, May s-a referit mai clar doar la drepturile unei categorii de rezidenți din UE.

  "Cetățenii UE care au trăit în Marea Britanie timp de cinci ani ar putea primi un statut special de imigrare", a declarat prim-ministrul Theresa May în fața liderilor din UE.

  Primul ministru britanic a precizat că, prin noul statut negociat cu UE, "li s-ar acorda (cetățenilor UE cu minim cinci ani în UK, n.n.) aceleași drepturi ca și cetățenilor britanici în ceea ce privește asistența medicală, educația, beneficiile și pensiile".

  Dar, a stras atenția Theresa May, aceste propuneri vor fi adoptate doar dacă "britanicii care trăiesc în UE vor primi asigurări similare".

  Euronews citează o grupare care militează pentru drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie — "the3million" — care critică declarațiile premierului britanic, prin aceea că nu se menționează nimic cu privire la dreptul la ședere sau la muncă.

  "Propunerea premierului May are o doză de patetic, nu face nicio referire clară la oferta detaliată, cuprinzătoare prezentată de UE. Primul-ministru May a descris propunerea sa ca fiind justă și serioasă. Nu este nici justă, nici serioasă", a declarat Nicolas Hatton, co-președintele grupului "the3million", citat de Euronews.

  În același timp, premierul britanic a respins pretenția UE ca litigiile referitoare la drepturile cetățenilor Uniunii după Brexit să fie rezolvate de Curtea Europeană de Justiție aceste diferende urmând a fi soluționate doar de instanțele britanice — "de foarte respectatele noastre curți", după cum s-a exprimat Theresa May, citată de AFP.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (615)

  Tematic

  Autoritățile sunt îngrijorate de soarta românilor după Brexit
  Brexit: Drepturile cetățenilor UE din UK pot fi decise „rezonabil rapid” - Davis
  Ministru german: „Stoparea Brexit-ului ar fi minunată". Iată de ce
  BREXIT: De ce un exod al muncitorilor UE din Marea Britanie este foarte posibil
  Brexit - Europa forțează revenirea Londrei
  Brexit: Răsturnare de situație - calea înapoi spre UE s-a deschis!
  Brexit: Statutul cetăţenilor UE în UK - pe ce loc se află pe agenda negocierilor
  Tagurile:
  Brexit, UE, Theresa May, UK, Bruxelles, Marea Britanie


  Știrile Zilei