18:49 14 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.40
 • USD17.59
 • RUB0.27
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Brexit

  Brexit şi situaţia muncitorilor cu înaltă calificare. Ce relevă un nou studiu

  © REUTERS / Neil Hall
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (579)
  171 0 0

  Un nou studiu evidenţiază criza severă a locurilor de muncă cu care se confruntă Marea Britanie în procesul ieşirii ţării din Uniunea Europeană. Din nou, despre situaţia lucrătorilor străini, mai ales a celor din UE care muncesc în Regatul Unit.

  BUCUREŞTI, 28 iun — Sputnik. Mai mult de un milion de muncitori străini se pregătesc să părăsească Marea Britanie, fapt care amplifică temerile că țara se confruntă cu un exod de creiere determinat de Brexit, arată un nou studiu, potrivit The Independent.

  Studiul, realizat de gigantul Deloitte, agenţie de consultanţă şi audit, arată că 36% dintre lucrătorii non-britanici care se află în prezent în Marea Britanie au declarat că se gândesc să plece din această ţară până în 2022, 26% dintre aceştia intenționând să se mute din ţară chiar mai devreme, până în 2020.

  Această cifră reprezintă 1,2 milioane de locuri de muncă dintr-un total de 3,4 milioane de lucrători imigranți din Marea Britanie, fapt care reflectă criza severă a locurilor de muncă cu care se confruntă țara în contextul în care începe procesul de ieşire din Uniunea Europeană.

  Cei mai mulţi dintre cei care iau în considerare varianta de a pleca sunt lucrătorii cu înaltă calificare proveniţi din țări membre ale UE, 47% dintre aceştia gândindu-se să părăsească Marea Britanie în următorii cinci ani.

  32% dintre lucrătorii străini calificați au spus că, pentru a se răzgândi şi a rămâne, vor să audă mai multe declarații din partea Guvernului care să arate că rămânerea lor în ţară este dorită.

  Respondenţii au mai spus că i-ar mai determina să rămână şi costurile mai mici de trai, precum şi existenţa a mai multor inițiative în sensul îmbunătățirii echilibrului dintre viața profesională și cea privată.

  „Lucrătorii din străinătate, în special cei din UE, ne spun că acum sunt mai hotărâţi să plece din Marea Britanie decât înainte. Acest lucru indică un deficit de competențe pe termen scurt și mediu, deficit care poate fi remediat în parte prin perfecţionarea competenţelor forței de muncă de pe plan intern, dar şi printr-un sistem de imigrație adaptat nevoilor economiei noastre", a spus David Sproul, director executiv al Deloitte pentru Nord-Vestul Europei.

  Theresa May și-a prezentat planurile de a acorda cetăţenilor din UE care locuiesc în Regatul Unit „statut stabil" și dreptul de a rămâne în țară după Brexit. Dar oferta este valabilă cu condiţia ca în cazul britanicilor din UE să existe un acord echivalent, ceea ce înseamnă că soarta cetăţenilor europeni din Marea Britanie continuă să fie incertă.

  „În situaţiile de incertitudine, muncitorii calificați sunt cei care îşi depun cel mai repede CV-urile la companii din afara ţării", a spus Angus Knowles-Cutler, vicepreşedinte şi asociat principal al Deloitte.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (579)

  Tematic

  Brexit şi acordul privind imigranţii. Un pas către controlul asupra graniţelor
  Brexit: oferta UK privind drepturile cetăţenilor europeni şi presiunile UE
  Alertă Brexit: Drepturile cetățenilor UE din UK, tratate "neserios și injust"
  Autoritățile sunt îngrijorate de soarta românilor după Brexit
  Brexit: Drepturile cetățenilor UE din UK pot fi decise „rezonabil rapid” - Davis
  Ministru german: „Stoparea Brexit-ului ar fi minunată". Iată de ce
  BREXIT: De ce un exod al muncitorilor UE din Marea Britanie este foarte posibil
  Tagurile:
  criză, Brexit, locuri de muncă, Studiu, Marea Britanie


  Știrile Zilei