11:53 18 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  O șalupă cu emigranți veniți din Africa

  Italia în colaps. Zeci de mii de migranți au invadat peninsula

  © Sputnik /
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  296 0 0

  Centrele de primire din Italia se află într-o stare de "colaps", întrucât valuri uriașe de migranți africani profită de climatul temperat pentru a trece din Libia în peninsula italiană.

  BUCUREȘTI, 28 iun — Sputnik. Marți, 8.500 de migranți africani au ajuns pe țărmurile Italiei, la bordul a 14 vapoare, adăugându-se celor 5.000 care au sosit luni, scrie Breitbart.

  Donald Tusk
  © RIA Novosti / Leonid Sviridov

  Sosirile masive au determinat presa locală, precum și politicienii, să vorbească despre o "invazie" autentică a imigranților. În acest moment, situația depășește capacitatea de primire a Italiei.

  Oficialii au raportat că mai mult de 65.000 de migranți au sosit de la începutul anului. Cifrele pentru acest an se ridică la 73.380 de imigranți în Italia, o creștere de 14,42% față de aceeași perioadă a anului 2016, când sosirile înregistrate la acea dată erau de 64 133.

  Imigranții ilegali care ajung pe coasta libiană din toate părțile Africii (cel mai recent din Vest) se îmbarcă improvizat în Marea Mediterană. Majoritatea acestora sunt preluați de ONG-uri sau de organizații umanitare din Italia.

  În ciuda intenției lor de a călători prin Italia spre nordul Europei, marea majoritate a migranților rămân în Italia, mai ales că frontierele de nord cu Franța, Elveția și Austria sunt strict controlate.
  Potrivit Ministerului italian de Interne, regiunea care a primit cei mai mulți migranți este Lombardia (13%), urmată de Lazio (9%), Campania (9%), Piemont (8%), Veneto (8%), Emilia Romagna (8%), Toscana (7%), Puglia (7%) și Sicilia (7%).

  "Guvernul continuă să arate o îngrijorătoare lipsă de putere în fața unei situații care devine din ce în ce mai dramatică în fiecare zi", a declarat Paolo Romani, președintele senatorilor din partidul Forza Italia.

  Romani a cerut primului ministru italian, Paolo Gentiloni, să "protejeze interesele naționale, chiar dacă este necesară blocarea accesului la porturile italiene".

  Romani a cerut Consiliului de Securitate al ONU să intervină prin "strategii comune pentru a opri plecările" din Libia, precum și interzicerea ONG-urilor ale căror servicii de transfer către Italia servesc numai pentru a "agrava situația".

  Un alt politician, Renato Brunetta, a cerut ministrului italian de interne, Marco Minniti, să blocheze navele care se îndreaptă cu migranți spre Italia și să solicite oficialilor Uniunii Europene (UE) să deturneze vapoarele în alte porturi mediteraneene.

  Șeful Partidului Ligii Nordului din Italia, Matteo Salvini, și-a exprimat exasperarea într-un Tweet.

  Procurorul Național al Antimafia și Contraterorismului, Franco Roberti, a recunoscut că acest nou val de debarcări prezintă pericole proprii și constituie "o amenințare la adresa securității naționale".

  Între timp, duminică, 52 de emigranți din Africa de Vest au fost găsiți morți în zona deșertului de la nord de râul Niger, la granița cu Libia, în timp ce 24 au fost salvați.

  Tematic

  Alertă în Italia: Temperaturi de 44 de grade Celsius
  Copiii româncelor din Italia se întorc acasă: reportaj emoționant
  Oficial italian: Europa plăteşte factura sancţiunilor americane împotriva Rusiei
  Tagurile:
  migranți, Italia


  Știrile Zilei