21:43 22 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.61
 • RUB0.29
 • RON4.09
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  118 0 0

  Prin vânzarea de arme către Taiwan, Statele Unite încalcă dreptul internațional, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, adăugând că Beijingul a deja a protestat oficial privind vânzarea armelor.

  BUCUREȘTI, 30 iun — Sputnik. Joi, administrația președintelui american Donald Trump a aprobat vânzarea de arme în valoare de 1,42 miliarde de dolari către Taiwan, acordul incluzând livrări de rachete anti-radiații, torpile grele, componente pentru rachetele SM-2 și rachete aer-sol, informează Sputnik International.

  "Taiwanul este parte inseparabilă a Chinei. Prin vânzarea de arme către Taiwan, Statele Unite încalcă grav drepturile internaționale și principiile fundamentale ale relațiilor externe", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Lu Kang.

  Acesta a cerut Washingtonului să oprească imediat astfel de activități, deoarece are un impact negativ asupra cooperării dintre cele două țări într-o serie de sfere importante.

  Din 1949, după ce forțele naționaliste chineze au fost înfrânte de comuniștii lui Mao Zedong, guvernul naționalist s-a mutat în Taiwan, Beijingul a privit Taiwanul ca provincie separată. Statele Unite, împreună cu alte țări, nu recunosc Taiwanul drept o națiune suverană, dar menține relații informale cu insula după ce a rupt legăturile diplomatice cu aceasta în 1979.

  Cu toate acestea, problema Taiwanului în relațiile dintre SUA și China a fost ridicată din nou în decembrie 2016, după ce președintele Donald Trump a avut o convorbire telefonică cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, devenind primul președinte SUA care a discutat cu un lider taiwanez.

  Tematic

  NYT: În 2015 SUA a devenit lider la vânzarea armamentului
  SCANDALOS. România, furnizor de armament pentru Siria. Vezi reacția MAE
  Explozii puternice la o fabrică de armament din Azerbaidjan (VIDEO)
  Tagurile:
  vânzare armament, Taiwan, China, SUA


  Știrile Zilei