23:17 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  'Migrants Welcome Here' banner hanging over Westminster Bridge, London

  Brexit: Drepturile unei categorii de cetăţeni vor fi limitate, avertizează UE

  © Photo : bridgesnotwalls.uk
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (595)
  130720

  Preşedintele comisiei pentru libertăţi civile din Parlamentul European şi membru în comisia UE pentru Brexit a transmis un avertisment către Marea Britanie.

  BUCUREŞTI, 5 iul — Sputnik. Cetățenilor britanici care trăiesc în Uniunea Europeană s-ar putea să li se limiteze drepturile după ieşirea Marii Britanii din UE, a avertizat Claude Moraes, președintele comisiei pentru libertăți civile din cadrul Parlamentului European și membru în comisia UE pentru Brexit.

  Acesta a declarat că UE ar putea face o ofertă echivalentă ofertei controversate a prim-ministrului britanic Theresa May în privinţa cetățenilor europeni din Marea Britanie, ceea ce va duce la limitarea drepturilor celor 1,2 milioane de cetățeni britanici care locuiesc pe continent, potrivit The Independent.

  Potrivit propunerii prim-ministrului britanic, cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie de cinci ani vor primi un „statut permanent", putând să rămână în țară pe termen nelimitat. Cei care au sosit după declanșarea articolului 50, dar înainte de o dată limită, care urmează să fie stabilită, vor avea, de asemenea, șansa de a rămâne timp de cinci ani și de a dobândi statutul.

  Totuşi, propunerile ar restrânge dreptul cetățenilor europeni din Regatul Unit de a-şi aduce membrii familiei și, de asemenea, ar presupune pierderea din partea acestora a protecției Curții Europene de Justiție.

  Întrebat dacă cetățenii britanici care trăiesc în UE vor avea reduse drepturile în mod similar, Claude Moraes a declarat că, deși încă nu a fost emis un răspuns oficial din partea UE 27, ar putea fi elaborat un plan similar pentru cetăţenii britanici.

  „Cred că este un lucru inevitabil dacă nu va exista o reformulare a acestei oferte de către Theresa May. (….) Nu știu exact cum va răspunde UE 27, dar un aspect va trebui să fie reciprocitatea. Nu vor putea asigura o situaţie mai bună celor 1,2 milioane de britanici decât cea pe care o vor avea cele trei milioane de cetățeni ai UE din Marea Britanie", a declarat Moraes pentru The Independent.

  Acesta a adăugat că crede că Theresa May a făcut aceste propuneri „știind bine că va exista reciprocitate", ceea ce va însemna că cetățenii britanici vor trăi mai prost în Uniunea Europeană.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (595)

  Tematic

  Brexit: Ministru desemnat să negocieze retragerea UK: „UE trebuie distrusă"
  Brexit lasă o gaură uriaşă în bugetul ţărilor UE. Introducerea de noi taxe
  Brexit şi situaţia muncitorilor cu înaltă calificare. Ce relevă un nou studiu
  Brexit: iată ce se va întâmpla cu familiile imigranţilor. Condiţiile impuse
  Brexit şi acordul privind imigranţii. Un pas către controlul asupra graniţelor
  Brexit: oferta UK privind drepturile cetăţenilor europeni şi presiunile UE
  Alertă Brexit: Drepturile cetățenilor UE din UK, tratate "neserios și injust"
  Autoritățile sunt îngrijorate de soarta românilor după Brexit
  Tagurile:
  Brexit, UE


  Știrile Zilei