19:01 07 August 2020
În direct
 • EUR19.68
 • USD16.62
 • RUB0.23
 • RON4.07
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)
  193821

  Marea Britanie a încercat să încheie înțelegeri separat cu Australia, reacția a nu a fost pe placul Londrei - cum afectează negocierile Brexit

  BUCUREȘTI, 11 iul — Sputnik, D. Dragoș. La fel ca în cazul altor state, diplomația britanică încearcă să acționeze în paralel pe două fronturi — pe de o parte negociază acordul Brexit cu UE, pe de altă parte încearcă să finalizeze acorduri separate, pe care să le folosească în negocierile cu UE — sau să evalueze, concret, eșafodajul sistemului său comercial internațional, bază a economiei britanice.

  Mai mult, încheierea unor tratate de liber schimb cu diferite state independente, non UE, este privit ca unul dintre avantajele Brexit. Cel care dă speranțe Londrei în această direcție este chiar președintele american Donald Trump cel care i-a promis premierului Theresa May sâmbătă, la Hamburg, că SUA vor încheia "foarte, foarte repede" un acord comercial cu Marea Britanie, transmite Agerpres.

  În acest context au avut loc discuții cu Australia, mai ales că premierul australian, Malcolm Turnbull, s-a aflat la Londra. Turnbull însă a avut o reacție care nu susține întru totul Londra — Australia are în vedere încheierea unui acord comercial cu Marea Britanie, după finalizarea Brexit și ieșirea din UE, dar "mai întâi va încheia un astfel de acord cu UE", consemează Agerpres.

  "Suntem nerăbdători să încheiem cât mai repede un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană", Australia considerând că acst act trebuie semnat "înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană".

  Consolidarea acordurilor de liber schimb în această fază incipientă a Brexit ar putea conduce la o poziție de forță a Marii Britanii în raport cu UE, pe mai multe planuri, inclusiv în spinoasa problemă a rezidenților UE din Marea Britanie.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)

  Tematic

  Coreea de Nord a amenințat Australia cu atac nuclear
  (VIDEO) Un ciclon devastator a lovit Australia. Zeci de mii de oameni, evacuaţi
  În Australia, o artistă a Cirque du Soleil a căzut de la înălțime
  Tagurile:
  Brexit, Marea Britanie, Australia


  Știrile Zilei